Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Damir Slamek: Iskren vjernik odlučno živi svoju vjeru i druge motivira da slijede Krista

/ sd

ČITANJA:

iz Prigodnih čitanja, str.10-27: Fil 3,8-14;

Ps 40,2.4ab.7-10.12;

Lk 5,1-11

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova, pa ga zamoli da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.

Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu, i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.

Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Doista, zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se prenerazio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš ljude loviti!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.

Riječ Božju tumači vlč. Damir Slamek:

Dragi slušatelji u kalendaru za današnji dan stoji podnaslov „Bogoslužje kvatri“. Danas se dakle, preporučuje molitva i sveta misa za svećenička i redovnička zvanja. Molitve nikad ne može biti previše, što se više moli to je više blagoslova i milosti za svećenike i svećeničke pripravnike. Koristim zato ovu milosnu priliku da preko valova „dobrog radija“ pozovem da molite za nas svećenike da budemo dobri i pobožni svećenici, a ako već molite da pojačate molitvu i žrtvu za svećenike i bogoslove. Bog u ovo teško vrijeme traži da iskreno molimo i činimo pokoru za ono što je u svijetu ostalo postojano i predano Bogu. Mi svećenici molimo za vas, a vi molite za nas i tako smo duhovno povezani gdje god bili. A Bog od svih nas traži uz molitvu još i žrtvu i pokoru.

Odlomak današnjeg evanđelja nije samo poziv svećenicima da slijede Krista nego je poziv svima da ostave površne ideje i površne planove, a traže ono što je Božje. Osoba koja je potpuno uronila u Krista kojemu je Isus Krist na pameti kad liježe i ustaje; slika je čovjeka koji baca mreže i pune mreže izvlači iz mora i hrani druge živom Božjom Riječju. Ljude loviti u Božju mrežu poziv je svima i svi u tome mogu biti uspješni, jer ne rade to u svoje ime nego u ime Isusovo. Zato je lijepo vidjeti iskrene vjernike koji su iskreno odlučili živjeti svoju vjeru pa i druge oko sebe motiviraju i potiču da slijede Krista. No, s druge strane mnogo ih je koji ne žive svoju vjeru, već se samo hvale kršćanskim imenom, a djela su im daleko od vjere.

U prekrasnoj knjižici „Nasljeduj Krista“ sveti pisac piše: „Mnogi radije slušaju svijet nego Boga, spremnije slijede pohotu svoga tijela nego volju Božju. Svijet obećava vremenite i sitne stvari i služe mu veoma požudno, a ja obećavam najvrednije i vječne stvari, pa ipak srca ljudska ostaju ledena. Što sam obećao to ću i dati, što sam rekao to ću i ispuniti…“ prekrasne su ovo misli čovjeka koji je bio prožet Božjim duhom koji se svim srcem odazvao na Božji poziv i slijedio poticaje svoga srca.

Tko se ne otvori Isusu njegovo srce ostaje ledeno i hladno, a što se može očekivati od čovjeka koji je hladan i leden. Zato nas današnje evanđelje poziva da na Isusovu riječ ostavimo sve i prionemo uz njegove Riječi i da naše riječi budu u skladu sa srcem. Gdje ti je blago ondje će ti biti i srce. Neka naše blago bude u Gospodinu Isusu i neka se duša naša njime bogati.

Kad je Šimun Petar vidio što je Isus učinio rekao je: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Doista, zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se prenerazio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš ljude loviti!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.

Tek kad čovjek vidi što Bog za njega čini počinje vjerovati i svoju vjeru ispovijedati. Pogledajmo i mi malo bolje dragi prijatelji što sve Boga za nas čini, kako nas vodi po nemirnom svijetu, po valovlju i ne dopušta da potonemo. Pogledajmo i zahvalimo. Zahvalimo srcem prepunim Ocu svetomu što nas čuva i ozdravlja od zla koje se zove grijeh i nevjera. Petar je povjerovao i na temelju njegove vjere i svjedočanstva i mi smo povjerovali i ušli u lađu Kristovu. Budimo sretni što smo u Kristovoj lađi koja nas vodi u sigurnu luku. Amen!

Vlč. Damir Slamek, župnik u župi sv. Josipa u Novom Virju.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja