Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Damir Slamek: Brinemo li se za svoj duhovni rast i rast svojih bližnjih?

/ sd

ČITANJA:

1Tim 6,2c-12;

Ps 49,6-10.17-20;

Lk 8,1-3

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjem. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara.

Riječ Božju tumači vlč. Damir Slamek:

Dragi slušatelji, Isusovo poslanje bilo je da propovijeda i naviješta evanđelje. A, evanđelje, radosna vijest, blaga vijest je On sam Mesija i Otkupitelj. Kad sam na KBF-u kao bogoslov studirao Sveto Pismo, egzegezu Novoga i Staroga zavjeta pitao sam se pa zašto Isus nije odmah jasno i glasno rekao ja sam Bog, ja sam Mesija slušajte me. Da, Isus je Mesija pravi Bog i on poštuje našu slobodu, hoćemo li mu vjerovati ili nećemo. Po znakovima, po čudesima mogli su ljudi vidjeti da to ne može činiti čovjek, već da je sam Bog na djelu.

Pa ipak Gospodin se na mnogo mjesta u Svetom pismu očituje i objavljuje. U onom razgovoru sa Samarijankom kod Jakovljeva zdenca kad mu žena kaže da znam kako ima doći Mesija koji će sve objaviti, Isus joj jasno kaže: „Ja sam ja koji s tobom govori“! Poseban susret, posebna objava i tu Isus pokazuje na koje dostojanstvo uzdiže ženu kad s njom govori i njoj se objavljuje, veće dostojanstvo daje ženama nego sve druge religije.

I danas se u evanđelju spominju neke žene poimenice, a i mnoge druge bez imena ali sa konkretnim djelima. One su apostolima i Isusu posluživale i pomagale jer su ih hranile i pratile. Mnogo je knjiga i članaka napisano o odnosu žena prema Isusu. Isus se susretao s mnogim ženama udovicama, imao je prijatelja Lazara i njegove sestre Martu i Mariju kojima je rado navraćao.

Žene su, uz dvanaestoricu, pratile Isusa dok je putovao i naviještao radosnu vijest. U današnjem evanđelju Luka spominje neke žene, zatim poimence tri žene i mnoge druge. Žene su pratile Isusa od Galileje do križa. Bile su svjedokinje njegova djelovanja i njegova uskrsnuća.

Žene su pratile Isusa tijekom javnoga djelovanja, doživjele su njegovu smrt i pokop te su čule poruku o njegovu uskrsnuću. Svime ovim što su doživjele i čega su bile dionice žene se svrstavaju na stranu Isusovih učenika. Jedanaestorici i drugim učenicima trebale su posredovati poruku o Isusovu uskrsnuću te su na taj način imale ulogu u povezivanju učenika. Po Lukinu Evanđelju žene imaju povijesno i kerigmatsko značenje za čitavu Crkvu jer su usko povezane s poviješću Isusa i mlade Crkve. Najviše nam je sigurno ostalo u sjećanju susret Isusa sa Marijom Magdalenom na uskrsno jutro i to svake godine čitamo u najsvetiji dan na sam Uskrs. Ona je imala tu čast da prva vidi Gospodina i da prenese događaj uskrsnuća ostaloj jedanaestorici.

Žene i danas u Crkvi imaju obavezu prenijeti vjeru svojoj djeci, a kad još i otac to čini onda je to pun pogodak. Dao nam Bog takvih obitelji očeva i majki koji se brinu za duhovni rast svoje djece… Amen.

Vlč. Damir Slamek, župnik u župi sv. Josipa u Novom Virju.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja