Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Suradnja na izgradnji Božjega Kraljevstva na zemlji

/ sd

ČITANJA:

Jak 4,13-17;

Ps 49,2-3.6-11;

Mk 9,38-40

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Ivan reče Isusu: »Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus reče: »Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.«

Riječ Božju tumači vlč. Krešimir Cervelin:

Današnje Isusove riječi: „Tko nije protiv nas, za nas je.“ danas su nam potrebne više nego ikad. Situaciju koju su doživjeli njegovi učenici da drugi u ime Kristovo čini čuda i izgoni zloduhe, ali ne ide s njima lako je prepoznatljiva i u današnje vrijeme. Kao vjernici možemo si postaviti ova pitanja: čiji smo?, koga slijedimo?, čiji glas slušamo? Dakako, poput Isusovih učenika, zasigurno bismo mogli vrlo brzo i lako odgovoriti – Kristovi smo i njega slijedimo! No, vidimo kako se među njegove učenike već uvuklo razmišljanje da oni koji ne pripadaju njihovoj grupi jednostavno ne smiju činiti ono što oni čine. Ipak, ispravno bi bilo zapitati se: ne čine li to u Kristovo ime i šire tako njegovu radosnu vijest obraćenja i spasenja.

Gledajući apostole i problem u kojem su se našli možemo samo nakratko zastati i razmisliti. Možemo promotriti Crkvu i zajednice koje je u njoj djeluju, ali kako bi nam bilo jednostavnije pogledajmo i svoje župne zajednice. Zasigurno u njoj djeluju različite skupine i grupe. Dobro se zapitati: pripadam li i ja nekoj od njih? Mislim li da je ona jedina koja ispravno slijedi, svjedoči i naviješta Krista? Što mislim o drugima? Ako mi netko drugi ne odgovara i smeta mi, je li to zato što smatram da čini grijeh, pogrešno naviješta Kristovu radosnu vijest ili samo zato što nije dio moje skupine, moje zajednice i moje ekipe?

Tako možemo jednostavno uvidjeti kako podjele u grupice i slično razmišljanje vrlo lako može ući u Crkvu. Upravo je to ono što Zli želi. Želi nas međusobno razjediniti i podijeliti. Zato poslušajmo još jednom Isusove riječi koje upućuje svojim učenicima, a tako i svakome od nas danas: „Nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.“ Cijenimo u Crkvi različitost načina naviještanja Božje riječi jer tko pravovjerno naviješta Evanđelje – zajedno s nama surađuje na izgradnji Božjega Kraljevstva na zemlji.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja