Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Snaga slijepe vjere

/ sd

ČITANJA:

1 Mak 1,10-15.41-43.54-57.62-64;

Ps 119,53.61.134.150.155.158;

Lk 18,35-43

Tekst evanđelja:

Kad se Isus približavao Jerihonu, neki slijepac sjedio kraj puta i prosio. Čuvši gdje mnoštvo prolazi, raspitivao se što je to. Rekoše mu: »Isus Nazarećanin prolazi.« Tada povika: »Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se.« Oni ga sprijeda ušutkivali, ali on je još jače vikao: »Sine Davidov, smiluj mi se!«

Isus se zaustavi i zapovjedi da ga dovedu k njemu. Kad se on približi, upita ga: »Što hoćeš da ti učinim?« A on će: »Gospodine, da progledam.« Isus će mu: »Progledaj! Vjera te tvoja spasila.« I umah progleda i uputi se za njim slaveći Boga. I sav narod koji to vidje dade hvalu Bogu.

Riječ Božju tumači vlč. Nikola Jurković:

Ovo je posljednje čudo koje Isus čini prema Lukinu Evanđelju prije samoga ulaska u Jeruzalem. Slijepac uporno viče: Sine, Davidov, smiluj se meni! Meni u mojoj nevolji! Slijepi prosjak doživljava u sebi moć nemoćnoga. Ali u vjeri vidi svoga Boga.

Isus ga je pogledao i samo mu rekao: „Tvoja te vjera spasila, vjera te je tvoja ozdravila“. Čovjek na rubu, pored puta, prosjak, slijepac, patnik: taj je u Isusovim očima vrjedniji od svega mnoštva drugih koji mu plješću. Više cijeni nevolju pojedinca od odobravanja i pljeska mnoštva; to je način Isusova djelovanja, to je način ponašanja kojim se on vodi, to znači i za nas nasljedovati Isusa. Ne velike riječi, nego velika djela se i od nas traže. Ne traži Isus velikih hvalisavih, pompoznih riječi, nego jednostavna djela, čvrstu vjeru.

U ovoj zgodi pred jerihonskim zidinama oslikava se snaga vjere. Snaga slijepe vjere jednoga slijepca. Vjere u snagu i istinu onoga koji ide prema Jeruzalemu, koji će doskora biti izručen poganima, i sam popljuvan, zlostavljan, ismijan, lišen svoga ljudskog dostojanstva. Učenici to ne vide. Ne spoznaju da upravo Bog silazi u Isusu u ljudsku bijedu.

Čovjek slijepac koji je ‘slijepo’ vjerovao Isusu zadobio je ponovno vid. “Vjera te tvoja spasila!” Ne govori to Isus samo njemu, poručuje on to svemu mnoštvu koje se zaputilo za njim u Jeruzalem ali i mnoštvu svih nas koji danas hodamo za Kristom. Vjera je bitna i odlučna. Zato i danas želi da moje i tvoje srce ozdravi od životnoga sljepila kako bi mogli činiti dobra djela te radosna srca naviještati Božju riječ.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja