Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 S. M. Hijacinta Matanović: Jesmo li Isusova produžena ruka u sredini u kojoj živimo?

/ sd

ČITANJA:

od dana: Zah 8,3-8;

Ps 102,16-21. 29. 22-23;

Lk 9,46-50

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: U učenicima se porodi misao tko bi od njih bio najveći. Znajući tu misao njihova srca, uzme Isus dijete, postavi ga uza se i reče im: »Tko god primi ovo dijete, u moje ime, mene prima. A tko mene prima, prima onoga koji me je poslao. Doista, tko je najmanji među vama svima, taj je velik!«

Prihvati Ivan i reče: »Učitelju, vidjesmo jednoga koji u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide za nama.« Reče mu Isus: »Ne branite! Ta tko nije protiv vas, za vas je!«

Riječ Božju tumači s. M. Hijacinta Matanović:

Danas Crkva stavlja pred nas lik sv. Vinka Paulskoga koji je živio u 17. stoljeću. Budući da je utemeljio Družbu Kćeri kršćanske ljubavi iz koje je nastala Družbe sestara milosrdnica te Misijsku Družbu Lazarista bit će u našim zajednicama danas posebno svečano. U evanđelju svetog Luke slušamo kako Isus proniče misli apostola i učenika koji se bave pitanjem tko bi od njih bio najveći. Time Isus otkriva u svakom od nas skrivenu želju da budemo bolji od drugih ili oholost u nama da budemo iznad drugih. Obično nas zavist tjera da se uspoređujemo s drugima. Vjerujem da bi se Isusu svidjelo kad bismo mi svaki dan obećali da ćemo biti revniji, iskreniji i bolji nego smo to bili jučer jer on želi da budemo „savršeni kao Otac naš na nebesima.“ (Mt 5, 48)

Kako je sveti Vinko odgovorio na poticaje današnjeg evanđelja? U njegovu životu posebno mjesto zauzimali su siromasi duha i ruha. Skrbeći za mnogu napuštenu djecu osnivao je sirotišta i zavode koje je povjeravao Kćerima kršćanske ljubavi i Gospođama kršćanske ljubavi. Često je poticao duhovne kćeri riječima: „Ta su djeca isto Božja stvorenja… Njihov život i njihova smrt u vašim je rukama.” Služenjem napuštenoj djeci nastoji izgraditi u svojim suradnicima krepost jednostavnosti i poniznosti. Svetac bi rekao: „Po ljubavi bližnjega postaje čovjek sličan svome Bogu i Spasitelju.” (sv. Vinko Paulski)

Primajući jedno dijete primamo samoga Isusa Krista koji je također poput napuštene i osakaćene djece prošao tešku životnu situaciju napuštenosti, odbačenosti i ostavljenosti od najbližih. Misionar kršćanske ljubavi, sv. Vinko, nije ljude dijelio ni po nacionalnosti, ni po vjeroispovijesti, ni po boji kože, ni po spolu, ni po životnoj dobi – u središtu njegove pozornosti uvijek je bio čovjek – Božje stvorenje potrebno pomoći.

Tko su i gdje su danas siromasi kojima bi sveti Vinko uputio milosrdan pogled i ispruženu ruku? Beskućnici, ljudi bez nade, ovisnici, usamljeni, mladi koji ne vide smisao života, djeca bez radosnog djetinjstva, napuštene starije osobe….?

Oni su među nama. Primjećujemo li ih? Okrećemo li glavu od njih? Isus je poslao upravo nas slušatelje da budemo njegova produžena ruka u svijetu poput svetog Vinka u njegovom vremenu.

Sveti Vinko, izmoli nam da revno nasljedujemo Isusa Krista služeći malenima i potrebitima!

Neka nas Vinkova misao vodilja: „Milosrdna ljubav osvaja svijet!“ trajno podsjeća da Bog ljubi svakog čovjeka. Dopustimo da ta Ljubav osvoji nas i po nama osvaja druge za Krista.

Sveti Vinko Paulski, moli za nas!

S. M. Hijacinta Matanović, vjeroučiteljica.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja