Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 S. Ljiljana Radošević: Pokaži milosrđe prema svima u potrebi

/ sd

ČITANJA:

Gal 1, 6-12;

Ps 111, 1-2.7-10c;

Lk 10, 25-37

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: »Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?« A on mu reče: »U Zakonu što piše? Kako čitaš?« Odgovori mu onaj: »Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!« Reče mu na to Isus: »Pravo si odgovorio: To čini i živjet ćeš.«

Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: »A tko je moj bližnji?« Isus prihvati i reče:

»Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ‘Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.’«

»Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu što je upao među razbojnike?« On odgovori: »Onaj koji mu iskaza milosrđe.« Nato mu reče Isus: »Idi pa i ti čini tako!«

Riječ Božju tumači s. Ljiljana Radošević:

Hvaljen Isus i Marija, dragi slušatelji Hrvatskog Katoličkog radija!

Odlomak iz Lukina evanđelja kojeg smo čuli, donosi snažnu pouku o milosrđu prema svima u potrebi. Također najavljuje da i oni koji nisu Židovi mogu obdržavati zakon te ući u vječni život. Zanimljivi su Isusovi odgovori na neka pitanja na koja odgovara svojim protupitanjima. To se događa svaki put kad ga njegovi protivnici žele iskušati. “Neki zakonoznanac usta da ga iskuša i, upita: ‘Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?’ A on mu reče: “U Zakonu što piše? Kako čitaš?’(Lk 10,25-26)

Iskušavanje se ticalo uloge Božjeg zakona u spasenju koje misionari propovijedaju. Isus potvrđuje važnost Zakona za spasenje te naglašava potrebu vršenja dviju zapovijedi: “Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim i svoga bližnjega kao sebe samoga!”(Lk 10,27.)

Zakonodavčevo pitanje: “Tko je moj bližji?” potječe iz ondašnjih rasprava o tome tko pripada Božjem narodu, da bi prema tome bio predmet ljubavi prema bližnjemu. Nakon ispričane  priče o Samaritancu Isus nastupa s protupitanjem: “Tko je od ove trojice bio bližnji?”

Isusovo pitanje preokreće zakonodavčevo pitanje: ne pitaj tko pripada Božjem narodu, nego pitaj kako se treba ponašati jedan član izabranog Božjeg naroda!

“Onaj koji mu iskaza mulosrđe”. Tako ovaj odbačeni Samarijanac pokazuje da je bližnji, član Božjeg naroda, netko, tko će baštiniti život vječni, zato što je izvršio zakon.

Prikloni uho srca Isusovoj riječi, posebno kad ti upućuje imperativ: “Idi pa i ti čini tako”!

s. Ljiljana Radošević. Foto: Brankica Lukačević

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja