Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 S. Ljiljana Radošević: Molitva Očenaša - pouka o načinu života i djelovanja

/ sd

ČITANJA:

od dana: Gal 2, 1-2.7-14;

Ps 117, 1.2;

Lk 11, 1-4

Tekst evanđelja:

Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Čim presta, reče mu jedan od učenika: »Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike!« On ime reče:

»Kad molite, govorite:

Oče!

Sveti se ime tvoje!

Dođi kraljevstvo tvoje!

Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan!

I otpusti nam grijehe naše:

ta i mi otpuštamo svakom dužniku svojem!

I ne uvedi nas u napast!«

Riječ Božju tumači s. Ljiljana Radošević:

Hvaljen Isus i Marija, dragi slušatelji Hrvatskog Katoličkog radija!

S posebnom brižljivošću pročitajmo lagano molitvu Očenaša… Luka piše pouku o molitvi kršćanima poganskog porijekla. Njihovo poznavanje Isusova Boga i starozavjetne objave treba se razvijati, a potrebno im je ohrabrenje za ustrajnost u molitvi u neprijateljskom okruženju. Zato mole Isusa: “Nauči nas moliti.”

Isusova ostavština Očenaša njegovim učenicima nije samo pouka o molitvi nego i pouka kako trebaju živjeli i djelovati kao njegovi sljedbenici. Ovo Isusovo posebno obilježje u molitvi jest njegov osobni način oslovljavanja Boga kao roditelja kojemu je stalo do ljudi.

Jedna je djevojčica u svojoj bilježnici za vjeronauk napisala sljedeće:

„Imati oca znači biti siguran da je netko uza te, da te voli i da ti želi pomoći. Kad izgovaramo riječi tata i mama, mislimo samo na nježnost i toplinu, na ruke koje nas nose, osjećamo se tako dobro pod njihovim pogledom, sigurni smo jer znamo da će nam oni uvijek pomoći. U našim mislima je netko tko nam kaže: “Što god da se dogodi, uvijek možeš računati na mene.“

Takav je Bog prema nama. “Bog je poput tate koji nas voli kao što nas voli mama.” (B. Ferrero: Oče naš, KSC, Zagreb 2003.)

Moli danas molitvu Očenaša s osjećajem djeteta kojeg Otac voli i dopusti da Isusov govor o Ocu promjeni tvoju sliku o Bogu i tvoje odnose prema Bogu, dobrom ocu.

s. Ljiljana Radošević. Foto: Brankica Lukačević

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja