Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 S. Ljiljana Radošević: Koliko smo ustrajni u molitvi?

/ sd

ČITANJA:

Gal 3, 1-5;

Otpj. pj.: Lk 1, 69-75;

Lk 11, 5-13

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Tko to od vas ima ovakva prijatelja? Pođe k njemu o ponoći i rekne mu: ‘Prijatelju, posudi mi tri kruha. Došao mi prijatelj s puta te nemam što staviti preda nj.’ A onaj mu iznutra odgovori: ‘Ne dosađuj mi! Vrata su već zatvorena, a dječica sa mnom u postelji. Ne mogu ustati da ti dadnem …’ Kažem vam: ako i ne ustane da mu dadne zato što mu je prijatelj, ustat će i dati mu što god treba zbog njegove bezočnosti.«

»I ja vam kažem: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca otvorit će se.«

»A koji je to otac među vama: kad ga sin zaište ribu, zar će mu mjesto ribe zmiju dati? Ili kad zaište jaje, zar će mu dati štipavca? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu.«

Riječ Božju tumači s. Ljiljana Radošević:

Hvaljen Isus i Marija, dragi slušatelji Hrvatskog Katoličkog radija!

U ovom evanđeoskom tekstu Isus daje pouku o ustrajnosti u molitvi. Čini to na zanimljiv način. Kako genijalno dovodi do shvaćanja potrebe ustrajne molitve koja se temelji na iskustvu dobrog prijatelja. Ako prijatelj pomaže prijatelju, ako se otac brine za svog sina koliko li će više Bog skrbiti za učenike svoga sina?!

Nitko tko ima iskustva s molitvom, neće sumljati u uslišanje. Svaka je molitva uslišana, ali uslišanje se neće uvijek sastojati u tome da nam se ispune želje, već u tome da dobijemo osjećaj za Boga i Njegovu volju, da mu budemo bliži nego prije. Možemo se uvjeriti da se on sam zauzima da se naša molba ispuni. Naš pristup molitvi uvelike ovisi o našoj slici koju imamo o Bogu.

Dobro je više puta pomno iščitati ovaj evanđeoski tekst i nutarnjim uhom osluhnuti Isusovo obećanje. “Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko će više otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu” (Lk 11,13).

Kao ogovor na molitve učenika koji žele moliti, živjeti i djelovati kao Isus, Bog daje poslijeuskrsni dar Duha Svetoga. A dar Duha Svetoga sadrži sve što biva dano zajednici Isusovih učenika: radost, snagu, hrabrost za svjedočenje i time za življenje.

Pitati: ‘Što je zapravo tvoja volja?’, dostojniji je način razgovora s Bogom nego neprestano tražiti: Hoću! Želim! Treba mi! Moraš to učiniti!

Molitva uvijek pobjeđuje, čak i onda kada se čini beskorisnom i besplodnom u našim siromašnim očima, nesposobnima prodrijeti u čudesne planove božanske dobrote. Valja se uvijeriti u to da nijedna molitva nije uzaludna, ni jedna, te da umijesto obeshrabrenja valja ustrajati u molitvi.

s. Ljiljana Radošević. Foto: Brankica Lukačević

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja