Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 S. Ljiljana Radošević: Jesmo li izabrali bolji dio koji se neće oduzeti?

/ sd

ČITANJA:

Gal 1, 13-24;

Ps 139, 1-3.13-15;

Lk 10, 38-42

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: »Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavi posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.« Odgovori joj Gospodin: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.«

Riječ Božju tumači s. Ljiljana Radošević:

Hvaljen Isus i Marija, dragi slušatelji Hrvatskog Katoličkog radija!

Zanimljivo je vidjeti Učitelja iz Nazareta Isusa kako se u nekim stvarima protivi ondašnjim kulturnim normama. Isus je nasamo sa ženama koje mu nisu rođakinje, jedna žena poslužuje Isusa, a jednu poučava u njezinoj kući. „Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu“ (Lk10,39). To je položaj učenički što nam otkriva da je Isusovo učeništvo za muškarce i žene.

Simpatična je Martina zauzetost posluživanjem, ali ipak ne može zamijeniti boravak do „nogu Gospodinovih“. Na Martin prigovor „reci joj da mi pomogne“, Učitelj će obazrivo ali jasno istaknuti što je bitno: „Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izbrala bolji dio koji joj se neće oduzeti.“ (Lk 10, 41-42).

Ovo „jedno je potrebno“ odnosi se na hod za Isusom koji znači slušanje njegove riječi. To je najbolji i najvažniji dio. U svim raspravama oko toga što je vrjednije: kontemplacija ili akcija ostaje Isusova prosudba, njegovo vrednovanje: “Marija je uistinu izabrala bolji dio koji joj se neće oduzeti“. Dobro je ostati koji trenutak u osluškivanju Isusovih riječi „jedno je potrebno“.

Pronađi u današnjim obavezama i zakazanim rokovima mjesto i vrijeme za ovo „jedino potrebno“ i odmori se do „Gospodinovih nogu“, pod njegovim pogledom.

s. Ljiljana Radošević. Foto: Brankica Lukačević

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja