Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 S. Kristina Adžamić: Ostvarivanjem volje Božje razvijamo novi odnos s Bogom i ljudima

/ sd

ČITANJA:

Heb 10.1-10;

Ps 40,2.4ab.7-8a.10.11;

Mk 3,31-35

Tekst evanđelja:

I dođu majka njegova i braća njegova. Ostanu vani, a k njemu pošalju neka ga pozovu. Oko njega je sjedjelo mnoštvo. I reknu mu: “Eno vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!” On im odgovori: “Tko je majka moja i braća moja?”

I okruži pogledom po onima što su sjedjeli oko njega u krugu i kaže: “Evo majke moje, evo braće moje! Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka.”

Riječ Božju tumači s. M. Kristina Adžamić, Služavka Maloga Isusa

Upravo smo čuli Evanđelje po Marku u kojem Isus izjavljuje :„Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka.” Ovim riječima Isus svjedoči kako ostvarivanjem volje Božje razvijamo novi odnos s Bogom i ljudima koji Božju volju ostvaruju. Oni nam postaju duhovna obitelj: brat, sestra, majka. To me podsjeća na Bogu posvećene osobe, svećenike, redovnike i redovnice, među kojima sam i ja, kao i moj utemeljitelj, budući naš blaženik, sluga Božji nadbiskup Josip Stadler, koji je rođen i kršten na današnji dan prije 180 godina u Slavonskome Brodu.

Promatrajući njego život pokušavam otkriti hod u ostvarivanju volje Božje, počevši od djetinjstva. Nakon obiteljske tragedije, u 10. godini Stadlerova života, kada ostaje bez oba roditelja, najstarije sestre i najmlađeg brata, utjehu traži i nalazi u Božjoj blizini iz koje se razvila duboka povezanost s Bogom. Ako pogled bacimo na Stadlerovo djetinjstvo, vidimo dijete uronjeno u molitvu. Djetinjom dušom proniče tajne Božje i otkriva volju nebeskoga Oca. On je poslušno dijete kako zemaljskog, tao i nebeskoga Oca.

Stadler pokazuje duboku želju ostvarivati volju Božju i biti poslušan poticajima Božjega Duha.

Nastojanje i želja izvršiti volju Božju doveli su ga do duhovnog poziva, do svećeništva, a kasnije do službe Vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja redovničke zajednice.

»Što trebam činiti?« pita se dolaskom u Sarajevo. Nadbiskup Stadler kao vjerni Božji sluga trudi se odgovoriti potrebama Crkve, naroda i vjernog puka. Djelovanjem Božjeg Duha i zalaganjem sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, od vjernih i pobožnih djevojaka željnih ostvarivati volju Božju, nastala je Družba sestara Služavki Maloga Isusa 1890. godine u Sarajevu.

Kroz cijeli Stadlerov život možemo iščitavati Božje zahvate i čudesno ostvarivanje volje Božje. Među pukom bio je poznat kao „Otac siromaha“, koji je tješio tužne, pomagao siromašne, nemoćne i bolesne, za napuštenu djecu u Sarajevu osnovao je sirotište „Betlehem“ i „Egipat“, za nemoćne starice našao je dostojnu poslugu u sestrama Služavkama Maloga Isusa i smještaj u njihovoj kući. Kada Bogu predamo svoj život, svoju volju tada Bog čini velike stvari po svakome od nas. Neka nam na tome putu pomogne zagovor našeg budućeg blaženika sluge Božjega nadbiskupa Stadlera. Naučimo i mi upitati se: Gospodine, što trebam činiti?

s. Kristina Adžamić, Služavka Maloga Isusa

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja