Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 S. Kristina Adžamić: Nastojmo živjeti u istini!

/ sd

ČITANJA:

Heb 9,15.24-28;

Ps 98,1-2-3ab.3cd-4.5-6;

Mk 3,22-30

Tekst evanđelja:

I pismoznanci što siđoše iz Jeruzalema govorahu: “Beelzebula ima, po poglavici đavolskom izgoni đavle.”

A on ih dozva pa im u prispodobama govoraše: “Kako može Sotona Sotonu izgoniti? Ako se kraljevstvo u sebi razdijeli, ono ne može opstati. Ili: ako se kuća u sebi razdijeli, ona ne može opstati. Ako je dakle Sotona sam na sebe ustao i razdijelio se, ne može opstati, nego mu je kraj. Nitko, dakako, ne može u kuću jakoga ući i oplijeniti mu pokućstvo ako prije jakoga ne sveže. Tada će mu kuću oplijeniti!”

Doista, kažem vam, sve će se oprostiti sinovima ljudskima, koliki god bili grijesi i hule kojima pohule. No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga.” Jer govorahu: “Duha nečistoga ima.”

Riječ Božju tumači s. M. Kristina Adžamić, Služavka Maloga Isusa

Današnje, Markovo evanđelje, pred nas stavlja susret Isusa i Pismoznanaca. Pismoznanci su bili u uvjerenju da je Isus pod utjecajem Sotone. Započeli su javno širiti glas o tome govoreći: “Beelzebula ima, po poglavici đavolskom izgoni đavle.” Ove optužbe i klevete prethode njihovu susretu s Isusom.

Isus na uvredu ne odgovara uvredom, nego koristi priliku da im se približi, čineći to u u ljubavi, poštovanju i praštanju. On ih doziva, ne radi optužbe, ukora ili uvrede, nego ih doziva kako bi s njima razgovarao i doveo ih do istine. Isus razgovor započinje pitanjem želeći da preispitaju uvjerenje i odnos prema Bogu i djelovanju Božjeg Duha. Zatim nastavlja s govorom u prispodobi. Isus želi da oni počnu razumijevati duhovnu stvarnost i da nauče razlučivati djelovanje Božjeg Duha od zloga.

Isus Pokazuje Pismoznancima koliko mu je važno ono što se događa u njihovim mislima i srcima, odlukama, … Isus ne želi da oni žive u zabludi, krivim uvjerenjima, huleći na Boga i djelovanje Duha Svetoga. Isus ih potiče da nauče čitati knjigu vlastitog srca, ispitujući savjest da razlučuju dobro od zla, da otkrivaju djelovanje Božjeg Duha, mala čuda koja Bog svakodnevno čini za svakog čovjeka.

Današnjim evanđeljem Isus i nas poziva da se potrudimo živjeti u istini i razlučivati dobro koje dolazi od Boga i zlo koje dolazi od zloga. Učinimo to kroz svakodnevni ispit savjesti, čitajući pred Bogom vlastite misli, uvjerenja i odluke. U tome neka nam pomogne snaga i milost Duha Svetoga.

Hrabro i vedro otvorimo se djelovanju Duha Svetoga, neka nas vodi kao što je vodio našeg budućeg blaženika slugu Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, čijeg se rođenja i krštenja sutra spominjemo. Prije 180 godina rođen je i kršten u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskome Brodu. Poučavajući vjernike o djelovanju Duha Svetoga, napisao je u pastirskoj poslanici puku Vrhbosanske nadbiskupije: „… Duh Sveti je onaj, koji preporađa čovjeka na život vječni, koji ga oslobađa ispod ropstva đavolskog, koji ga čini djetetom Božjim, baštinikom kraljevstva nebeskog, udom živim Isusa Krista.“ Njegov nauk neka nam bude pouzdan oslonac, a zagovor čvrsta zaštita i sigurna okrjepa.

s. Kristina Adžamić, Služavka Maloga Isusa

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja