Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 S. Kristina Adžamić: Kada Bog poziva onda i šalje s jasnim ciljem i zadatkom

/ sd

ČITANJA:

2 Tim 1,1-8;ili Tit 1,1-5;

Ps 96,1-2a.2b-3.7-8a.10;

Lk 10,1-9

Tekst evanđelja:

Nakon toga odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: “Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte.

U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću.”

“Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje!’

Riječ Božju tumači s. M. Kristina Adžamić, Služavka Maloga Isusa

Danas se u liturgijskom slavlju spominjemo svetih biskupa Timoteja i Tita. Evanđelje dana donosi nam ulomak iz Lukinog evanđelja o poslanju sedamdeset dvojice učenika.

Poslanju prethodi poziv, koji dolazi od Boga. Bog poziva, kad poziva onda i šalje s jasnim ciljem i zadatkom, koji kroz životni hod otkrivamo ili nam se daje još više. Kada šalje Bog šalje po dvojicu svojih učenika. Dvojica ovdje imaju i pravno značenje u smislu kada govore dva čovjeka onda se pretpostavlja da je njihovo svjedočanstvo vjerodostojno.

Svjedočanstvo poslanja Isusovih učenika vidimo i na primjeru današnjih svetaca, svetih biskupa Timoteja i Tita. Oni su Pavlovi suradnici. Ne samo suradnici nego i poslužitelji u onome na što su pozvani.

Pavao je pozvao za suradnike u širenju Radosne vijesti dva svoja prijatelja: Timoteja koji je bio Židov i Tita koji je bio Grk (usp. Gal 2,3) U Kristu oni su ujedinjeni. Sveti Pavao kaže: nema više ni Grk ni Židov, nego svio smo jedno u Kristu Isusu. Kao biskupi ostvaruju svoje poslanju kroz naviještanje Božje riječi, širenju Božje riječi, služenje Božjoj riječi, upravljanje Crkvenim zajednicama.

Timotej je bio biskup Efeza, Pavlov prijatelj i suradnik koji prednjači u svjedočenju i življenju vjere. Sve svoje snage usmjerio je na širenje Evanđelja.

Tit je biskup Krete (Usp. Tit 1,5). Često ga Pavao šalje kao izmiritelja u zajednice gdje se pojavljuju teškoće. On ih izmiruje svojim uvjeravanjem, ali najviše svojim svjedočanstvom života i vjernosti Kristu. Svjedočanstvom da smo pred Kristom svi jednaki, svi jednako ljubljeni i od Krista svi jednako željeno spašeni. Sveti biskupi Timotej i Tit preko sv. Pavla primili su Kristovo poslanje i zapovijed „Idite“. Evanđelje jasno kaže: Idite i govorite „Mir kući ovoj!“ Ove riječi slušali smo i kod blagoslova obitelji kada je svećenik govorio: „Mir kući ovoj“. Kristovi svjedoci donose mir i odnose. Mir je božanska kategorija koju Kristovi učenici nose drugima. Mir koji nose u srcu i mir kojim izgrađuju zajednicu. Mir koji u Bogu ima svoj temelje. Oni su graditelji mira, njihov hod ovim svijetom jest hod mira.

Isus nas potiče: Molite Gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju. Molitva podrazumijeva hod, vjeru i čin. Molimo i radimo i činimo da ove Kristove riječi budu žive i djelotvorne u nama Kristovim učenicima. Na tom putu neka nas sve prati zagovor sv .Timoteja i Tita.

s. Kristina Adžamić, Služavka Maloga Isusa

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja