Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 O. Zenjo Zastavni: U imenu Isusa Krista cjelokupno je djelo spasenja

/ sd

ČITANJA:

Dj 1,1-11;

Ps 47,2-3.6-7.8-9; Ef 1,17-23 (ili: Ef 4,1-13);

Mk 16,15-20

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus se ukaza jedanaestorici i reče im: »Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se. A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro.«

I Gospodin Isus, pošto im to reče, bude uzet na nebo i sjede zdesna Bogu. Oni pak odoše i propovijedahu posvuda, a Gospodin surađivaše i utvrđivaše riječ popratnim znakovima.

Riječ Božju tumači o. Zenjo Zastavni:

Draga braćo i sestre u Kristu,

Sveta Crkva danas slavi Blagdan Uzašašća Gospoda našega Isusa Krista. Završeno je njegovo djelo spasenja svijeta. Djelo koje sada ima nastaviti Duh Sveti po Crkvi Božjoj. Sve što je potrebno za spasenje čovjeka Spasitelj je učinio. Objavio nam je svu Istinu o Bogu, čovjeku i svijetu. Dovršena je objava. Sada, prije nego se pridruži Ocu, u slavi koja Mu pripada, Krist šalje učenike da naviještaju svemu svijetu Evanđelje – vijest da je Raj otvoren, i da su u taj neprolazni Raj uvedeni: prestupnik, razbojnik i siromašak; prestupnik Adam, razbojnik s križa i siromašak Lazar. Krist je uskrsnuo, i Svojim uskrsnućem otvorio vrata nebeskog Raja djeci Adamovoj. Javio se Bogočovjek u dolini plača i ridanja među izgnanicima iz Raja. I donio oslobođenje robovima, život mrtvima, zdravlje bolesnima, radost žalosnima, i sve najslađe plodove sa Drveta Života. Ubrusom milosti obrisao je suze sužnjima. Božanskom snagom uskrsnuo kćer Jairovu, sina udovičina, Lazara, duše grešnika i um apostola. Sva se priroda poklonila pred Njim.

U imenu Isusa Krista cjelokupno je djelo spasenja i nema pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti. Naše spasenje leži u predavanju samoga sebe Kristu, a ovo predavanje očituje se u krštenju. Krštenje je Sveta tajna našeg novog rođenja u Kristu, našeg uključenja u obnovljeni rod ljudski. Prvobitni čovjek je sagriješio, izgubio svoje sinovstvo i neposrednu spoznaju Boga u zajedničarenju s Njim. U Kristu čovjek biva preobražen u svoju prvobitnu ljepotu. U Krštenju se Bog sjedinjuje s čovjekom.

Apostol Pavao u poslanici Galaćanima kaže: „Koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste.“ U Krštenju se svaki pojedinac odijeva u Krista i time nastavlja činiti djelo Njegovo. Krštenje predstavlja propovijed u Kristu i vjeru u Krista. Po njemu se zadobiva oproštaj grijeha i po njemu primamo Duha Svetoga. Bez krštenja ne bivamo uključeni u Kristovu smrt, a samim tim ni u Njegovo uskrsnuće. On sam će o tome posvjedočiti u razgovoru s Nikodemom, kada kaže: “Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje.“ (Iv 3.5)

Ipak, ne odgovaraju svi afirmativno na ovu evanđeosku propovijed. Čovjek je stvoren slobodan, to jest dana mu je mogućnost da bira između dobra i zla. Dakle, odluka je na čovjeku. On je kadar, uz blagodat Duha Svetoga izabrati Boga i živjeti, ali također može u svojoj ludosti okrenuti glavu od Boga i – propasti.

Veli Isus dalje u evanđelju: „A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u moje će ime izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, zmije uzimati… na nemoćnike će ruke polagati i bit će im dobro.“

Ako se čovjek odluči krstiti i oduprijeti se grijehu i đavlu Gospod tada podupire takav podvig i osigurava pobjedu. Ponekad se ovo očituje i kroz vidljive znake koji prate one koji vjeruju. Neki od njih zaista izgone zloduhe, govore u jezicima, ozdravljaju bolesnike, ali većina zapravo dobrotom i ljubavlju pobjeđuje zlo i pridonosi proslavi Oca nebeskoga na zemlji, a upravo s takvima Gospod surađuje i utvrđuje ih popratnim znakovima. Zato se sjedinimo s Kristom Duhom Svetim. To sjedinjenje dat će nam svjetlost, snagu, dobrotu i vječni život.

Milost vam i mir od Krista uzašloga!

o. Zenjo Zastavni, župnik župe Uskrsnuća Gospodnjega u Radatovićima, župnik župe Krista Spasitelja u Splitu, dušobrižnik za grkokatolike u srednjoj Dalmaciji.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja