Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 O. Zenjo Zastavni: Služenje Bogu očituje se u našoj ljubavi za bližnjega

/ sd

ČITANJA:

Dj 18,23-28;

Ps 47,2-3.8-10;

Iv 16,23b-28

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Zaista, zaista, kažem vam: što god zaištete u Oca, dat će vam u moje ime. Dosad niste iskali ništa u moje ime. Ištite i primit ćete da radost vaša bude potpuna! To sam vam govorio u poredbama. Dolazi čas kad vam više neću govoriti u poredbama, nego ću vam otvoreno naviještati Oca.

U onaj dan iskat ćete u moje ime i ne velim vam da ću ja moliti Oca za vas. Ta sam vas Otac ljubi jer vi ste mene ljubili i vjerovali da sam ja od Boga izišao. Izišao sam od Oca i došao na svijet. Opet ostavljam svijet i odlazim Ocu.«

Riječ Božju tumači o. Zenjo Zastavni:

Draga braćo i sestre u Kristu,

Uskrsnuvši od mrtvih, i uzašavši tijelom na Nebo, Gospod naš dao je uvjerljivi dokaz da je zaista Bog i Spasitelj, Bog koji raspolaže svim božanskim bogatstvima. Zato On u današnjem evanđelju odlučno govori učenicima: „Što god zaištete u Oca, dat će vam u moje ime.“ (Iv 16.23). Time će se radost vaša upotpunjavati, dok ne bude potpuno ispunjena. Jer ste učenici uskrslog Boga, Gospoda Isusa Krista. „Ištite i primit ćete da radost vaša bude potpuna“ govori Isus. (Iv 16.26). Ali on će im Duha Svetoga poslati da preobrazi srca njihova, da oni, prosvjetljeni Duhom traže samo ono što služi spasenju.

Kada uskrsnućem Svojim i uzašašćem Svojim bude unio u duše svojih učenika nova iskustva, koja će duše njihove produbiti i uzvisiti bezgranično, tada će im On Duhom Svetim otvoreno kazivati tajne Božje, otvoreno (slobodno), a ne kao do tada „zavijeno“ u prispodobama. Tada će im „otvoriti um“ da razumiju Pisma i da razumiju Oca pomoću utjelovljenog Sina. Sve dotle, Bog Otac za njih je daleka apstrakcija, ili nadnebeska, nedokučiva stvarnost. Tek će Duhom Svetim duše učenika Kristovih postati plodno tlo za Sijača i riječ Njegovu.

U svim ovim etapama objave Božje čovjeku vidimo obrise velikog spasenjskog plana, koji Spasitelj zbog velikog čovjekoljublja izvršava. To djelo ne završava Kristovim uzašašćem u nebesku slavu, nego se tako još više intenzivira. Nakon neiskazano velike žrtve za rod ljudski, Gospod zauzima svoje mjesto pored Oca svojega i upravo tu i svoje bezgranično čovjekoljublje pred Ocem svjedoči.

Krist će posredovati za nas kod Oca i umilostiviti Ga nad nesretnim rodom ljudskim, slabim i uvijek sklonim grijehu. Pri koncu svoga života Apostol Ivan, ovako govori svojim učenicima: „Dječice moja, ovo vam pišem da ne griješite. Ako tko i sagriješi, zagovornika imamo kod Oca – Isusa Krista, Pravednika. On je pomirnica za grijehe naše, i ne samo naše, nego i svega svijeta.“

Ono što Bog Otac najviše cijeni kod ljudi, to je ljubav prema Sinu, i zbog nje ih najviše voli. Jer tko ima ljubavi prema Kristu, odbacio je grijeh, i nema ljubavi prema zlu. Ljubav prema Kristu, ljubav je prema Bogu i vjera u Boga. Jer ljubeći Krista, čovjek ustvari ljubi Boga, Sve što je Kristovo toliko je sveto, uzvišeno, božansko da svjedoči kako je On – nesumnjivo Bog. Otuda se iz te ljubavi prema Kristu rađa i vjera u Njega kao Boga. Čovjek koji ljubi Boga, u ljubavi svojoj i služi Bogu, a služenje Bogu očituje se u našoj ljubavi za bližnjega. Kao što Isus ljubi nas i naš je zagovornik pred Ocem, tako On svojim primjerom poziva i nas da ljubimo jedni druge i budemo zagovornici jedni drugima, da molimo jedni za druge i za ono što koristi za spasenje. Ljubiti nam je dakle svim umom, svim srcem, svom dušom.

Ljubav vam i blagoslov od Boga!

o. Zenjo Zastavni, župnik župe Uskrsnuća Gospodnjega u Radatovićima, župnik župe Krista Spasitelja u Splitu, dušobrižnik za grkokatolike u srednjoj Dalmaciji.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja