Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 O. Zenjo Zastavni: Ima li nešto potrebnije ljudima našeg vremena od čiste i svete ljubavi?

/ sd

ČITANJA:

Dj 1,15-17.20-26;

Ps 113,1-8;

Iv 15,9-17

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.

Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.

Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.«

Riječ Božju tumači o. Zenjo Zastavni:

Draga braćo i sestre u Kristu,

Mi, ljudi, ranjeni i oslabljeni zlom i grijehom, nismo ni znali što je to istinska, prava, savršena ljubav, jer u našim ljudskim ljubavima uvijek ima, više ili manje, samoljublja. Kristova ljubav je prva stvarna i potpuna ljubav, original ljubav, božanski sveta, božanski savršena, božanski besmrtna, božanski ponizna. Zato Spasitelj na Posljednjoj večeri i otkriva tajnu savršene ljubavi kroz „novu zapovijed“ o ljubavi. To je sila koja dolazi od Oca i daje nam se Sinom u Duhu Svetom. Zato je ta božanska ljubav, Duhom Svetim ulivena u nas ljude, stvarateljska sila: ukoliko je čovjek više ima, utoliko njegova osobnost postaje savršenija. Ona sjedinjuje čovjeka prvenstveno sa Bogočovjekom, a kroz Njega s ljudima. I kroz to osjećanje božanske ljubavi čovjek prelazi iz smrti u život, i ne umire. A ta se ljubav stječe držanjem zapovjedi Kristovih, ispunjavanjem Evanđelja Njegovoga. Što čovjek usrdnije drži zapovijedi, sve se jače ukorjenjuje u ljubavi i utemeljuje u njoj, i tako se pomoću nje ispunja „svom puninom Božjom“ (Ef. 3,19).

Od božanske ljubavi razlijeva se po duši neka beskrajna radost. Radost u kojoj nema ni smrti ni straha od smrti; ona uskrsna radost koju je rod ljudski poznao tek u uskrsnuću Kristovom. Ona kristoljubljem ulazi u dušu čovjekovu, i kristoljubljem čuva u njoj. Nestane li u duši kristoljublja, nestaje i te božanske radosti. Moglo bi se reći da se sve evanđeoske zapovijedi mogu izvesti iz zapovijedi ljubavi. Zato On i poučava učenike polazeći od nje, i nalaže da svoju ljubav provjeravaju Njegovom. O toj ljubavi visi sav zakon i proroci, pa i sav Kristov podvig spasenja svijeta. Ali ništa nije teže nego steći ljubav kakvom je Krist ljubio, i sačuvati je pošto ju steknemo.

Što je najdragocjenije na svijetu? – Život. Što je najveće? – Život. Život jednog djeteta Božjega više vrijedi nego sav vidljivi svijet. A najveća ljubav što je? Žrtvovati svoj život za prijatelje svoje. Ovo je u stanju učiniti jedino onaj koji u sebi ima ljubav Kristovu. Ona je uvijek gotova žrtvovati se za sve što je sveto, uzvišeno, božansko, za sve što doprinosi spasenju čovjeka od grijeha i smrti. Jedino se takav čovjek može zvati istinskim prijateljem. Sadržaj pravom prijateljstvu daje Bog i ono što je Božje. Takvo prijateljstvo je ustvari prijateljevanje s Bogom i božanskim u prijatelju. Da bi čovjek mogao biti pravi prijatelj čovjeku, mora prethodno postati prijatelj Bogu, tj. prijatan Bogu svojim svetim, božanskim, evanđeoskim životom. Ispunjavanjem zapovjedi Božjih postaje se prijatelj Božji, prijatelj Kristov. A od toga nema veće slave i časti za čovjeka ni u ovom ni u budućem svijetu.

Prijateljima Božjim otkrivaju se tajne Božje, jer ih oni neće ni zlouporabiti ni izdati. Iskrenoj ljubavi prema Bogu Bog odgovara iskrenom ljubavlju. Usrdno tvoreći zapovjedi Božje, čovjek sve više zadobiva ljubav Božju, a sa njom – istinsko znanje o Bogu i Božjim tajnama. Tako je robovski odnos prema Bogu pretvoren u prijateljski, temeljen na uzajamnoj ljubavi.

Držeći zapovijedi Božje čovjek se napunja božanskom silom i donosi veliki urod. Primjer toga su sveti Apostoli. Tvoreći zapovjedi Božje, oni postaju dostojni toga da im Bog daje sve što zaištu od Njega u ime Kristovo. Jer apostoli ne ištu od Boga ništa što nije u suglasnosti sa svetom voljom Božjom.

Zar ima nešto potrebnije ljudima našeg vremena od čiste i svete ljubavi?

Obnovi zapovijed novu, koju si dao, Gospode, u dušama i srcima našim blagodaću Svetoga Duha, kako bi se trudili za ono što je tebi ugodno a bližnjima na korist i spasenje.

Milost vam i mir od Krista uzašloga!

o. Zenjo Zastavni, župnik župe Uskrsnuća Gospodnjega u Radatovićima, župnik župe Krista Spasitelja u Splitu, dušobrižnik za grkokatolike u srednjoj Dalmaciji.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja