Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 O. Zenjo Zastavni: Duh Sveti je trajna veza između Isusovih riječi i svih onih koji te riječi slušaju

/ sd

ČITANJA:

od dana: Dj 17,15.22 – 18,1;

Ps 148,1-2.11-14;

Iv 16,12-15

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on — Duh Istine — upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi.

On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i — navješćivat će vama.«

Riječ Božju tumači o. Zenjo Zastavni:

Draga braćo i sestre u Kristu,

Tko bi Boga, a posebno Boga u tijelu mogao spoznati i objasniti? Ma koliko o Njemu govorili, mnogo više će ostati neizrečeno nego što ćemo reći. Jer, u Njemu su sabrane sve tajne Boga i sve tajne čovjeka. Zato će sveti evanđelist na kraju ovoga Evanđelja reći: „Kad bi se sve redom popisalo, sav svijet, mislim, ne bi obuhvatio knjiga koje bi se napisale.“ (Iv 21.5) Ipak, Gospod nam je govorio ono što je najvažnije za spasenje. I nastavlja i danas govoriti preko svoga Svetoga Duha. Duhom Svetim govori Krist svoje Evanđelje i preko Pavla, i preko Petra, i preko Jakova i drugih koje danas čitamo u Novom Zavjetu. Sve ovo što su nam oni prenijeli čini jedno jedinstveno Evanđelje Gospoda Isusa Krista koje im je On predao, pošto ih je prosvijetlio Duhom svojim, te ih osposobio da ponesu sav teret propovijedi. Ali tada, na posljednjoj večeri, učenici još nisu mogli ponijeti sve. Moći će tek pošto na njih siđe Duh Sveti. Duh Sveti je trajna veza između Isusovih riječi i svih onih koji te riječi slušaju. Ako bi tko na trenutak ostao sam s Isusovim riječima zapisanima u Svetom pismu, lako bi ih mogao krivo shvatiti, pa čak i zloupotrijebiti. One se mogu dobro razumjeti jedino kroz Duha Svetoga. To dobro razumije apostol Pavao kada govori u Prvoj poslanici Korinćanima: „Zato vam obznanjujem: nitko tko u Duhu Božjem govori ne kaže: »Prokletstvo Isusu«. I nitko ne može reći: »Gospodin Isus« osim u Duhu Svetom.“ (I Kor 12,3).

Čitamo u današnjem Evanđelju: „Kada dođe On — Duh Istine — upućivat će vas u svu istinu.“ (Iv 16.13). Duh Sveti uvodi čovjeka u svaku istinu, osobito u istinu o Bogu Logosu. Tu istinu o sebi, Sin Božji je razdijelio u mnogo dijelova kako bi je svijet lakše pojmio i prihvatio. Kao što Bog obasjava svu tvar, i čovjeka, s bezbroj sunčanih zraka koje su prijemčive stvorenju, a ne stavlja u nas cijelo sunce, jer bi nas spržilo – tako postupa i s Božanskom Istinom. Istina je jedna i otkrivena je u Trojedinom Bogu. Tu istinu sa sobom je donio i navijestio Isus Krist. Tu istu istinu objavljuje i Duh Sveti, ali ne od sebe, već od Trojedinog Boga, tako i Sin, a tako i Otac. Istina je vlastitost svake od tri Božanske Osobe. Otkako je Bogočovjek s Duhom Istine u svijetu – ona nam se otkriva, jer nas Duh upućuje u nju. A, poznavajući što je istina, mi znamo i što je laž. Laž je sve što nije od Krista, od Duha Istine, od Trojedinog Boga, i što ne vodi Njemu.

Zbog toga je istina i Tijelo Kristovo na zemlji – koje je Crkva. Ona je „stup i uporište istine“ kako je apostol Pavao naziva u poslanici Timoteju. Kroz nju Istina postaje iskustvena stvarnost. Duhom Svetim znamo svu istinu o Bogu, čovjeku, svijetu i njegovoj sudbini. Otkriven nam je početak i kraj. Sve što se ima dogoditi sa čovječanstvom i sa svijetom. Sve je to Gospod otkrio onima koji Duha Istine u sebi nose.

Milost vam i mir od Krista uskrsloga!

o. Zenjo Zastavni, župnik župe Uskrsnuća Gospodnjega u Radatovićima, župnik župe Krista Spasitelja u Splitu, dušobrižnik za grkokatolike u srednjoj Dalmaciji.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja