Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 O. Mladen Mikulić: Ustrajno moli i zazivaj ime Isusovo

/ sd

ČITANJA:

Heb 2,14-18;

Ps 105,1-4.6-9;

Mk 1,29-39

 

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im.

Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike — a bijahu mnogi i razne im bolesti — i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali.

Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: »Svi te traže.« Kaže im: »Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.« I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.

 

Riječ Božju tumači o. Mladen Mikulić:

U današnjem evanđelju vidimo Krista kao neumornog čovjekoljupca, osobu molitve i dobrih dijela. To su dva krila koja nas vode k Bogu. Ustrajati u dobrim djelima bez molitve se ne može, a molitva koja ne rađa dobrim djelima nije prava molitva. Evanđelist Marko nam prvo donosi da je Isus bio u sinagogi. Danas imamo naše crkve, koje su još više od židovske sinagoge. U crkvi je Bog prisutan na pravi način. Tu se u Euharistiji zaista nalazi pravi Bog. Zato, slušatelju, po uzoru na Krista, ako ti dozvoljava zdravlje, posao i okolnosti, pođi u ovome milosrdnome vremenu na svetu Misu i sjedini se s Kristom. Potrebna nam je snaga i milost koju jedino možemo crpiti iz svete Euharistije. Onda ćemo imati snagu činiti njegova djela.

Krist, na poziv da je Šimunova punica bolesna, odmah hita da pomogne i izliječi bolesnicu. Blago apostolima koji su mogli još na ovome svijetu iskusiti tu Božju ljubav na dijelu! Gledati Isusa, slušati ga, prijateljevati s njime, dodirnuti ga. Cijelu noć je Bogočovjek nastavio liječiti i bolesne i opsjednute, iako je se kao čovjek sigurno umorio, nije to pokazivao. Ljubav ga je nukala da čini dobro. Činimo i mi isto tako, pomažući jedni drugima. Čini male stvari, ali budi ustrajan! Vidiš nekoga da je potišten, pozdravi ga s osmjehom. Tvoj bližnji je umoran, pohiti da mu pomogneš, a da te ni ne pita za pomoć. Nekome je potreban razgovor. Odi, sjedni, izdvoji svoje vrijeme i slušaj tu osobu. U Božjim očima to je velika stvar. Ali čini to ponizno, kao što je i Isus činio, ne dajući da ga se otkrije. Nije htio ljudsku slavu, nego samo Očevu. Ne razvikuj svoja djela, nego ih drži u tajnosti. Bog sve vidi. Nemoj se pokazivati dobrim i kreposnim, jer tko je dobar i krepostan uvijek misli da nije takav. Radije otkrivaj svoje slabosti u svetoj ispovijedi. Zato ti je potrebno uvijek biti u povezanosti s Bogom.

Budi ustrajan u molitvi kao i Krist. Bez prestanaka moli, jer je to Božja zapovijed. A to ćeš učiniti tako što ćeš uvijek misliti na Krista, neprestano u srcu prebirati molitvu i zazivati ime Isusovo. Jer gdje ti je blago, tu ti je i srce. Budi ustrajan u tome! Ne daj da te povuče ovosvjetska briga i vreva, jer nam je Bog izričito zabranio da se brinemo! Čvrsto svoj nutrašnji pogled usmjeri na svete stvari. Uzmi savjet svetih otaca koji su nam ostavili Isusovu molitvu. Bez prestanka u sebi ponavljaj: „Gospode, Isuse Kriste, Sine Božji, smiluj mi se grešniku“, ili pak neku drugu molitvu koja ti je draga. Polako ćeš osjetiti kako te riječi ulaze u tebe, i neprimjetno, kako Bog najčešće i čini, primijetit ćeš promjenu svoga srca. Postat će kao srce Isusovo, blago i ponizno. Zato, po uzoru na Spasitelja, čini te tri stvari, idi na sveto bogoslužje, moli se i čini dobra djela, i milošću Božjom biti ćeš spašen.

O. Mladen Mikulić, monah grkokatoličkog manastira Pokrova presvete Bogorodice

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja