Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Nova Božja obitelj

/ sd

ČITANJA:

od dana: 2 Mak 6,18-31;

Ps 3,2-7;

Lk 19,1-10

ili vl. spom.: Zah 2,14-17;

Otp. pj.: Lk 1,46-55;

Mt 12,46-50

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dok Isus govoraše mnoštvu, eto majke i braće njegove. Stajahu vani tražeći da s njime govore. Reče mu netko: »Evo majke tvoje i braće tvoje, vani stoje i traže da s tobom govore.« Tomu koji mu to javi on odgovori: »Tko je majka moja, tko li braća moja?« I pruži ruku prema učenicima: »Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.«

Riječ Božju tumači vlč. Nikola Jurković:

Isus postavlja pitanje: Tko je moja obitelj? Tko su moja braća i sestre? Tko mi je majka?

Isus pruža svoju ruku nad učenike, nad one najbliže i najvjernije, i za njih veli kako su mu upravo oni i braća, sestre i majka. Otac je samo onaj nebeski! Sve zavisi od toga, čini li čovjek volju Oca moga koji je na nebesima ili ne.

Sve se to odvija konkretno i pred očima javnosti. Oni koji su pošli za Isusom ostavili su svoju obitelj i rodbinu i s Isusom tvore ‘novu obitelj’ koja je posve u znaku Isusova navještaja skorog dolaska Božjeg kraljevstva. Isusova novina ne dolazi u svijet kao čisti nauk ili kao ideja, kao pojam ili nadahnuće. Novina je sami Isus u osobi i pojavi, obećani od Boga, dugo željkovani. On je prvi spoznao što Bog hoće, i to prenosi na učenike i slušatelje. Čini to s takvim žarom i žestinom da moraju svi priznati: On je ispunjenje povijesti i obećanja. Učenici pak trebaju biti u svijetu onaj nužni kvasac koji podiže tijesto.

Nova Božja obitelj su oni koji vrše, u životu ozbiljnu volju Božju, koji za Isusom idu, koji ga slijede. Volja pak Očeva za svakoga od nas jest slušati i slijediti Isusove riječi i osobu. To je put do konačne sreće ovdje. Svatko tko je kršten, dužan je davati svjedočanstvo za Isusa. Putova ima mnoštvo, a cilj je jedan za sve. Sredstvo je ljubav prema bližnjemu, poštovanje siromaha, prosvjed protiv bilo kakva ugnjetavanja ili iskorištavanja slabijih. Jednom riječju, Isusova osoba i riječ moraju rađati u nama i drugima upravo žudnju biti kršćaninom.

Nova obitelj ima jednoga, nebeskoga Oca i njemu se upravlja molitva Očenaša. Molitva je to svih koji su jedno i zajedno pred Isusom, koji su iskusili milost, oprost, pomoć. Biti dijete pred tim Ocem, osjećati se udomljen, to bi bilo u Isusovu poimanju odrastao, ne navezan čovjek, slobodan od tuđih autoriteta i skrbništva, bilo oca, majke, obitelji, nepotrebnih autoriteta. Danas nam je bitno samo jedno, a to je biti s Isusom, odnosno kao on usidren u Ocu nebeskome od koga dolazi sve. Samo tako možemo buditi u ljudima odvažnost i prihvatiti se života, liječiti, nevolju uklanjati, ohrabrivati i vlastito dostojanstvo osnaživati.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja