Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Misija širenja Kristove ljubavi

/ sd

ČITANJA:

Prigodna čitanja (str. 10.-27.), Fil 3,8-14;

Ps 40,2.4ab.7-10.12;

Lk 5,1-11

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova, pa ga zamoli da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.

Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu, i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.

Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Doista, zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se prenerazio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš ljude loviti!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.

Riječ Božju tumači vlč. Silvio Košćak:

U današnjem evanđeoskom odlomku svjedočimo susretu između Isusa i Šimuna Petra, Jakova i Ivana – grupe ribara koji će, nakon ovog susreta koji je stvorio preokret u njihovim životima, postati njegovim učenicima. Ovaj nam odlomak evanđelja nudi pogled u prirodu učeništva, pogled na poziv da slijedimo Krista i snagu poslušnosti Kristu koja mijenja život.

Slušajući današnje evanđelje lako možemo zamisliti prizor uz Galilejsko jezero. Isus, svjestan sve većeg zanimanja mnoštva, ulazi u lađu Šimuna Petra i traži od njega da baci svoju mrežu u vodu. Sjetimo se kako su se Petar i njegovi prijatelji trudili cijelu noć, a da ništa nisu ulovili. Bili su stručnjaci u svom poslu, ali njihovi napori nisu urodili plodom. No, ono što se sljedeće događa mijenja sve. Kao odgovor na Isusov zahtjev, oni su još jednom bacili svoje mreže, a rezultat je čudesan ulov ribe u tolikoj količini da su im mreže počele pucati.

U ovom trenutku Šimun Petar shvaća da se nalazi u nazočnosti nekog izvanrednog. Pada na koljena i govori: Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine! Ipak, Isus odgovara pozivajući Petra, Jakova i Ivana na novu svrhu, govoreći Šimunu: Ne boj se! Odsada ćeš ljude loviti!

Ovaj evanđeoski ulomak trebao bi duboko odjekivati u našim srcima jer govori o našem vlastitom putu učeništva. Baš kao i ti ribari, često se nalazimo u situacijama u kojima nam se životni trud čini uzaludnim, u kojima nam životni planovi propadaju i u kojima prepoznajemo vlastita ograničenja. Upravo u tim trenucima Isus nas poziva da još jednom bacimo svoje mreže, da se pouzdamo u Njegovo vodstvo i providnost te da svjedočimo čudesnim preobrazbama koje se mogu dogoditi kada se prepustimo njegovoj volji.

Središnja poruka ovog ulomka upućuje nas na poslušnost. Poslušnost ribara Isusovoj zapovijedi dovela je do izobilja koje je premašilo njihova očekivanja. Slično tome, kada odgovorimo na Božji poziv – čak i kada se čini protivan svim našim planovima ili kad je previše izazovan za naše ustajale svakodnevice – otvaramo se blagoslovima koji nadilaze našu maštu. Naša poslušnost dopušta Bogu da čini čuda kroz nas i pomoću nas, mijenjajući naše živote i živote ljudi oko nas.

Dok razmišljamo o ovom evanđeoskom odlomku, zapitajmo se: Jesmo li spremni izaći iz svoje zone udobnosti, ponovno baciti mreže i odgovoriti na Isusov poziv poslušnošću i povjerenjem? Jesmo li spremni ostaviti iza sebe svoje strahove i sumnje, baš kao što je to Petar učinio, i prihvatiti se puta učeništva sa srcem otvorenim za preobrazbu?

Poziv na nasljedovanje Krista nije samo povijesni događaj: to je poziv koji danas odzvanja našim životima. Isus nas poziva da mu se pridružimo u misiji koja nadilazi naša ljudska ograničenja – misiji širenja njegove ljubavi, milosrđa i suosjećanja na sve strane svijeta. Naš odgovor na ovaj poziv ima potencijal promijeniti živote, zacijeliti rane i donijeti nadu onima koji su očajni.

Podsjetimo se da kao što je Isus pozvao ribare na Galilejskom jezeru, poziva i svakoga od nas da ga slijedimo. Poslušajmo njegov poziv poslušnim srcem, vjerujući da će nas njegovo vodstvo dovesti do obilnih blagoslova i preobrazbe života. Neka naši životi budu svjedočanstvo snage odaziva na Isusov poziv bacanja mreža u more života i doživljavanja čudesnog ulova koji proizlazi iz nasljedovanja našega Spasitelja i Otkupitelja, Isusa Krista.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja