Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 M.s. Blaženka Zelenika: Kušnje današnjeg vremena uče nas što je najdragocjenije!

/ sd

ČITANJA:

Iz 30,19-21. 23-26

Ps 147

Mt 9,35-38; 10,1.6-8

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus je obilazio sve gradove i sela učeći po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć. Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima; »Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.«

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. Posla ih i uputi: Pođite k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putem propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!«

Riječ Božju tumači Isusova mala sestra Blaženka (Zelenika):

Poštovani i dragi slušatelji u hodu prema Božiću danas je u Crkvi spomendan sv. Ivana Damašćanskog i sv. Barbare, zaštitnice rudara. Današnja liturgijska čitanja govore nam o Božjoj utjehi. Utjeha nam je u ove dane kušnje u pandemiji i nakon razornih potresa toliko potrebna.

U prvom čitanju iz Knjige proroka Izaije slušamo: „Da, puče sionski koji prebivaš u Jeruzalemu, više ne plači. Čim začuje vapaj tvoj, odmah će ti se smilovati; čim te čuje, uslišit će te. Hranit će te Gospodin kruhom tjeskobe, pojiti vodom nevolje, al’ se više neće kriti tvoj Učitelj – oči će ti gledat Učitelja tvoga.“ Kušnje vjernika čiste. Izaija najavljuje Isusovo blaženstvo: Blago čistima srcem oni će Boga gledati.

Psalmist u 147 psalmu pjeva: „On liječi one koji su srca skršena i povija rane njihove…“ U antifoni psalma blaženi su nazvani oni koji čekaju Gospodina. Advent je očekivanje.

U Evanđelju po Mateju slušamo o Isusovoj sućuti nad mnoštvom koje je bilo kao ovce bez pastira. Isus obilazi gradove, sela propovijedajući Kraljevstvo i liječeći sve bolesti i sve nemoći. Govori učenicima: „Molite Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju. Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć.“ Isus šalje učenike u poslanje s uputom: „Besplatno primiste, besplatno dajte!“ Kušnje današnjeg vremena uče nas što je najdragocjenije: naši odnosi u sebedarju, darovati vrijeme, energije besplatno, bez interesa. Znak kontemplativne osjetljivosti je živjeti naše odnose u stavu besplatnog darivanja. Kontemplativni život je poziv na život u potpunoj besplatnosti. Kontemplativni život u svijetu je put susreta s Bogom u svakodnevnim odnosima, nazaretskim susretima slušanja i blizine.

Sv. Ivan Damašćanski, čiji je danas spomendan, u svojoj homiliji o Preobraženju ističe kako je čovjek pozvan pobožanstvenju sudjelovanjem u Kristovom preobraženju. Preobraženje se izražava u svetosti, osobito kod Majke Božje, Bogorodice, koja je za Ivana model kontemplativca. Marija, Isusova i naša Majka koja je u svom srcu Riječ čuvala i prebirala (usp. Lk 2,19) s nama je na našem putu vjere. A svetost kaže sv. Ivan dotičemo i u liturgijskom iskustvu, u slavlju Euharistije.

U današnjem Evanđelju Isus nas uči sućuti, suosjećanju. Božja neizmjerna ljubav šalje nam Spasitelja. Dijete koje očekujemo na putu do Božića je svjetlost, blagost, nježnost, nada. Oni su darovi Duha i toliko su nam potrebni. Kako bez darova Duha razlučiti sve što vidimo, čujemo, osjećamo, doživljavamo?

Gospodine, žarko i s povjerenjem Te molimo za prestanak pandemije. U hodu prema Božiću neka sve nas, naše obitelji, sve bolesne i koji ih liječe, sve ožalošćene utješi i preobrazi svjetlost, blagost, nježnost i nada Djeteta iz Betlehema. Amen.

Isusova mala sestra Blaženka (Zelenika)

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja