Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 M.s. Blaženka Zelenika: Dopustimo da nas ugleda Isus, Riječ Božja, i odazovimo mu se

/ sd

ČITANJA:

Rim 10,9-18

Ps 19,2-3.4-5

Mt 4,18-22

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Prolazeći uz Galilejsko more, Isus ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: »Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim.

Riječ Božju tumači Isusova mala sestra Blaženka (Zelenika):

Poštovani i dragi slušatelji u Došašću smo u hodu prema Božiću. Kao i sva djeca svijeta i Krist u jaslicama, kasnije radnik, mladi učitelj, patnik i uskrsli, kraj svoje kolijevke trebao je budnu nježnost majke Marije, brižnost sv. Josipa te osobito ljubav nebeskog Oca koje mu je bio poslušan od jaslica do Križa.

Crkva danas slavi blagdan sv. Andrije apostola. U današnjem prvom čitanju sv. Pavao u Poslanici Rimljanima kaže: „Ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen. Doista, srcem vjerovati opravdava, a ustima ispovijedati spašava.“ Srcem vjerovati znači kako je vjera dar Božji. Milost Božja nas preobražava u dubini. Ispovijedati ustima znači svjedočiti i djelovati prema Evanđelju. Pavao naglašava kako je važno povjerovati navještaju apostola: „Kako li su ljupke noge onih koji donose blagovijest dobra. Ali nisu svi poslušali blagovijesti – evanđelja!“ Blagovijesti, Evanđelju potrebno je naše otvoreno srce koje sluša, duhovnost srca.

U Psalmu 19 psalmist pjeva: „Nije to riječ, a ni govor nije, nije ni glas što se može čuti, al’ po svoj zemlji razliježe se jeka, riječi njihove sve do nakraj svijeta.“ Riječi su to apostola i Andrije i svih Kristovih učenika. Iz njihova iskustva Božje blizine blagovijest se širi, zrači, kao kvasac i svjetlo svijeta. U Evanđelju po Mateju slušamo kako Isus poziva prvu četvoricu učenika: „Prolazeći uz Galilejsko more, Isus ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petra i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: ‘Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!’ Oni brzo ostave mreže i pođu za njim.“ Tako i druga dva brata Ivana i Jakova Isus pozva. I oni brzo ostave mreže i pođu za Isusom. Zanimljivo je kako Gospodin poziva braću, dvojicu po dvojicu, kao što poslije šalje učenike, dva po dva. Isus je ugledao braću dok su radili. Zadivljuje brzina kojom sva četvorica odgovaraju na Isusov poziv. Dopustimo da Isus, Riječ Božja i nas ugleda, poziva u svakodnevnom životu i radu, u odnosima, u našoj običnosti.

Sv. Andrija je brat Šimuna Petra. Andrija je prvi koji dolazi Isusu nakon što ga Ivan Krstitelj naviješta. U tradiciji istočnih Crkava Andrija je Prvozvani. On nalazi Petra i zatim ga dovodi Isusu. Sv. Ivan Zlatousti u homiliji o Andrijinom pozivu kaže: „… Andrija je bio duša što je svim srcem čeznula za Kristovim dolaskom i iščekivala kad li će s neba doći te je od radosti klicala kad se, evo, pojavio i žurno potrčala da to dojavi drugima.“ Taj Andrijin iskorak do Petra je ljubav, prijateljstvo i suosjećanje. Bog djeluje po drugima, poziva nas po drugima. Kršćanin traži i nalazi u zajedništvu Crkve. „Što smo više sjedinjeni s Crkvom, više smo jedno s Duhom Svetim koji je nadahnjuje, više ljubimo onoga čije je ona tijelo, našega ljubljenog Gospodina Isusa“ riječi su blaženog malog brata Karla.

Gospodine, žarko i s povjerenjem Te molimo za prestanak pandemije. U hodu prema Božiću neka sve nas, naše obitelji, sve bolesne i koji ih liječe, sve ožalošćene utješi i preobrazi svjetlost, blagost, nježnost i nada Djeteta iz Betlehema. Amen.

Isusova mala sestra Blaženka (Zelenika)

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja