Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Križevački vladika Milan Stipić: Trebamo Krista i njegov model obitelji kao način i sredstvo pomoći ljudima

/ sd

Tekst evanđelja – Mt 12, 46-50

U ono vrijeme: Dok Isus govoraše mnoštvu, eto majke i braće njegove. Stajahu vani tražeći da s njime govore. Reče mu netko: »Evo majke tvoje i braće tvoje, vani stoje i traže da s tobom govore.« Tomu koji mu to javi on odgovori: »Tko je majka moja, tko li braća moja?« I pruži ruku prema učenicima: »Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.«

Riječ Božju tumači križevački vladika Milan Stipić:

Draga braćo i sestre, obitelj je nešto doista dragocjeno i lijepo. Svaki čovjek se raduje svojoj obitelji ma kakva god ona bila, pa čak i ako je loša, obitelj je uvijek obitelj. Svi mi želimo imati brata ili sestru koji su uz nas, koji nas vole, s kojima možemo izmijeniti lijepu riječ, jesti za zajedničkim stolom. Mnoge obitelji današnjice su razorene, djeca napuštena, starci osamljeni, i svatko čezne za nekim svojim, jer se u obitelji čovjek osjeća sigurnim. Obiteljski čovjek je čovjek zajedništva, solidarnosti, međusobnog uvažavanja i pomoći.

Naš Spasitelj Isus Krist bio je čovjek obitelji, odrastao je s Josipom, Marijom i mnogim drugim njihovim članovima obitelji koji su zajedno živjeli pod istim krovom. Prema crkvenoj predaji, istočnih crkava, vjeruje se da je Josip bio udovac prije nego što je ušao u brak s Blaženom Djevicom Marijom, te su u Evanđelju prisutni mnogi likovi koji su Isusovi rođaci, braća i sestre. Drugi pak kažu kako je izraz brat i sestra u Evanđelju korišten i za rođake iz drugog koljena, pa se braćom nazivaju i bratići i sestrične. Kako god bilo, Isus Krist je bio okružen brojnom rodbinom i rastao je u živoj i mnogobrojnoj obiteljskoj sredini.

U jednom trenutku kada je Isus podučavao svoje učenike i apostole, dolazi netko i kaže mu „Braća i sestre tvoje te trebaju.“ Isus pogledavši prema učenicima kaže; “Evo, ovo su moja braća i sestre. Oni koji moju riječ slušaju i po njoj žive.“ Isus krvno srodstvo i familiju stavlja u drugi plan, a obitelj novu, koja nastaje po Duhu Svetom, tj. Crkvu, stavlja u prvi plan. Mi smo njegova obitelj današnjice, ako slušamo njegovu riječ i ako je vršimo, mi smo njegovi braća i sestre. Obitelj po Kristovom načelu se zasniva na Duhu Svetom, vjeri u Njega i međusobnom bratstvu i ljubavi.

U Istočnoj crkvi običaj je da se samostani i monaške zajednice nazivaju sveta obitelj. Jer su njezini članovi sabranu u jednu zajednicu po Duhu Svetom i po ljubavi prema Isusu Kristu. U današnje vrijeme kada su mnoge obitelji razorene, trebamo Krista i njegov model obitelji kao način i sredstvo pomoći ljudima. Crkva kao zajednica također je obitelj i sve ono što mnogi ljudi nisu uspjeli dobiti u svojim biološkim obiteljima, trebali bi moći dobiti u Crkvi, kao u svojoj duhovnoj obitelji. Svećenici, biskupi i vjeroučitelji, zaduženi su u toj obitelji biti prvi i najbolji primjer.

Predobri Gospode, blagoslovi sve obitelji, a osobito našu duhovnu obitelj koja se zove Crkva. Izliječi rane koje su nastale lošim djelovanjem pojedinih članova. Blagoslovi one koji su tek povjerovali u Krista i njegovu riječ. Daj nam svima snagu i mudrost da slušamo i vršimo Kristove riječi i s pravom mognemo nositi ime Kristovih braće i sestara.

Križevački vladika Milan Stipić

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja