Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Isusova mala sestra Blaženka: Poučimo se putu malenosti i produbimo vjeru!

/ sd

ČITANJA:

Iz 2,1-5

Ps 122

Mt 8,5-11

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Kad Isus uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: »Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama.« Kaže mu: »Ja ću doći izliječiti ga.« Odgovori satnik: »Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Tá i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: ‘Idi!’ – i ode, drugomu: ‘Dođi!’ – i dođe, a sluzi svomu:, ‘Učini to’ – i učini.« Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: »Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. A kažem vam: mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom.«

Riječ Božju tumači Isusova mala sestra Blaženka (Zelenika):

Poštovani i dragi slušatelji evo nas u Došašću! Današnja liturgijska čitanja vode nas radosti očekivanja Spasitelja. „Radost Evanđelja ispunjava srce i čitav život svakoga koji susretne Isusa. Oni koji prihvate njegovu ponudu spasenja oslobođeni su od grijeha, žalosti, duhovne praznine i osamljenosti“, zapisao je papa Franjo u apostolskoj pobudnici Radost Evanđelja.1 Došašće u nama budi nadu koja je prožeta radošću! Izvor kršćanske radosti je sigurnost kako nas Bog ljubi osobno. Došašće nas uvodi u slavlje otajstva Utjelovljenja. Bog u beskrajnoj poniznosti je postao čovjekom. Prošao je stanje nemoći svakog malenog djeteta predano u ruke drugima u potpunom povjerenju.

U prvom čitanju slušamo iz Knjige proroka Izaije: „Gora doma Gospodnjega bit će postavljena vrh svih gora, uzvišena iznad svih bregova. K njoj će se stjecati svi narodi, nagrnut će mnoga plemena i reći: ‘Hajde, uziđimo na Goru Gospodnju, u Dom Boga Jakovljeva. On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim.’“ Knjiga proroka Izaije je knjiga nade. Otvara obzore univerzalnosti spasenja svim narodima, svim ljudima. Prorok naviješta mesijansko vrijeme, dolazak Mesije koji će donijeti mir. Izaija nas poziva hoditi u Gospodnjoj svjetlosti, u svjetlu vjere. Gospodin nas uči svojim putovima. U pripravi do Božića uči nas i putu malenosti koji je i On sam prošao. Povjerenje i nada su ključne riječi na tom putu susreta s Isusom. Psalam 122 je hodočasnička pjesma, pjeva o ulasku u Jeruzalem. Poziva nas na molitvu za mir. „Radi braće i prijatelja svojih klicat ću ‘Mir tebi!’ Radi Doma Gospodina, Boga našega, za sreću tvoju ja ću moliti.“ Prva Crkva u riječi mir nazirala je otajstvo Euharistije. Euharistija je mir koji dolazi od Gospodina. Osvijestimo si danas naše riječi. Neka u našim susretima, riječima i pozdravima bude mir.

U Evanđelju po Mateju slušamo dijalog Isusa i rimskog satnika. Satnik moli ozdravljenje svoga sluge koji pati. Njegove su riječi našle svoje mjesto u Euharistiji. Dirljiva je satnikova poniznost i malenost! On je stavio svu svoju nadu u Isusa kojeg moli: „Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj.“ Isus je zadivljen. Onima koji su išli za njim Isus povjerava: „Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere.“ Gospodin nas poziva produbiti svoju vjeru, povjerenje u Njega. Po Evanđelju biti nam je kvasac povjerenja. Povjerenje možemo izgrađivati, njegovati pogled povjerenja. Staviti svu svoju nadu u Isusa vodi nas iskustvu Božje blizine. U Došašću dublje otkrivamo: Bog je ljubav. Njegova ljubav dolazi nam u susret jer nas želi spasiti. Nutarnji stav Isusovih učenika u Došašću jest vjera. Vjera je neprestano traganje i nalaženje. Mjesto susreta je Božja Riječ i molitva. Službenica Božja mala sestra Magdalena piše: „Budite duše Evanđelja, prije svake druge knjige, svake druge pouke. Ako se Bog potrudio govoriti, to je zato kako bismo živjeli od njegovih riječi…

Gospodine, žarko i s povjerenjem Te molimo za prestanak pandemije. U hodu prema Božiću neka sve nas, naše obitelji, sve bolesne i koji ih liječe, sve ožalošćene utješi i preobrazi svjetlost, blagost, nježnost i nada Djeteta iz Betlehema. Amen.

Isusova mala sestra Blaženka (Zelenika)

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja