Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Fra Tomislav Šanko: Kristov grob - trag i znak prijelaza

/ sd

ČITANJA:

SZ: Post 1,1–2,2 (ili 1,1.26-31a); Post 22,1-18 (ili 22,1-2. 9a.10-13.15-18); Izl 14,15–15,1a; Iz 54,5-14; Iz 55,1-11; Bar 3,9-15.32–4,4; Ez 36,16-17a.18-28;

NZ: Rim 6,3-11; Ps 118,1-2.16ab-17.22-23; Mk 16, 1-7

Riječ Božju tumači fra Tomislav Šanko:

Vazmeno bdijenje (godina B – 2021)

Ova Sveta noć, bdijenje svih bdijenja navještaj je Uskrsa. A to Uskrsnuće nije samo povratak iz mrtvih nego jedan potpuno nov način postojanja koji je NEUHVATLJIV za ovaj svijet!

Primjer tog uskrslog tijela možemo uzeti kao analogija iz prirode u primjeru gusjenice i leptira. Tijelo leptira oslobođeno za let, tijelo koje više ne podliježe zakonima zemlje i smrti, gravitacije i prostora. Tijelo koje je postiglo potpunu zrelost. Zato bih se usudio reći da je ova noć, noć za zrele ljude. Zrele ne po godinama nego po shvaćanju da naš život ne pripada nama. On uskrsne kada ga se položi za druge.

Grob na grč. znači mjesto sjećanja na smrt. Danas, noćas to mjesto postaje mjestom sjećanja na uskrsnuće. Trag smrti postaje tragom života.

Grob postaje trag i znak prijelaza: ja ne umirem ja ulazim u život, reći će mala Terezija od Djeteta Isusa! Ono najbolje tek dolazi. PASHA kako smo čitali u Knjizi izlaska nije tek prijelaz kroz Crveno more već prelazak iz mentaliteta roba u mentalitet sina. Zato si i ja mogu večeras na ovome uskrsnom bdijenju postaviti pitanje: ZAŠTO SAM OVDJE VEČERAS: iz običaja, dužnosti ili ljubavi…?

Žene nam večeras imaju glavnu ulogu u Evanđelju. One postaju prvi apostoli Uskrsnuća. Prve navjestiteljice. To je ujedno i jedan od dokaza da Evanđelje nije izmišljeno. U ono vrijeme žena nema pravo glasa kao svjedok. Još k tome tu susrećemo i Mariju Magdalenu koja nije bila na dobrom glasu. Da su evanđelisti izmišljali svoje priče stavili bi zasigurno uglednog muškarca kao prvog očevica uskrsnuća.

Zašto se Isus ženama prvim objavljuje? Možda zato jer su one ostale do kraja uz križ. Nisu bježale. Ljubile su više.

Ako je itko naglasio ženino dostojanstvo onda je to Isus i Crkva. Nitko toliko ne cijeni ženu kao Isus. Ženi je dano najveće dostojanstvo, samo ga ona često zaboravi. Zaboravi koliko vrijedi.

Žene idu na grob iako znaju da je tamo kamen. I sada dolazimo do jednog od ključnih pitanja ove noći: TKO ĆE NAM OTKOTRLJATI KAMEN S GROBNIH VRATA?

Svatko od nas donio je sa sobom poneki kamen i večeras na ovu Svetu Misu. Na koje smo to grobove mi stavili kamenje i možda više ne vjerujemo da ih itko može pomaknuti? Koje smo situacije zapečatili i mislimo da se tu više ništa ne može? Evanđelje nam nudi odgovor!

Opet su tu žene. One idu, iako ne znaju. ONE IMAJU SRCE. Vjeruju svojoj ŽENSKOJ INTUICIJI. Ljubavlju se daju nositi iako u prvi tren djeluju nerazumno. Razmišljaju srcem.

Ovdje vidimo da je ponekad potrebno PREDANJE. Mi se često previše oslonimo na ono što mislimo da znamo i ne pokušamo više ništa. KADA VOLIŠ VIDIŠ DUBLJE I DALJE. LJUBAV VIDI PREKO SMRTI, preko groba, vjeruje iako ne razumije i baš to naš BOG PONEKAD TRAŽI OD NAS. PREPUSTITI SE VIŠE SRCU I VJERI, iskustvu ljubavi NEGO čistom RAZUMU. Tada je moguće ČUDO.

Bog traži da ponekada zaigramo na nemoguće. DA NE ODUSTANEMO PRIJE NEGO SMO I POKUŠALI! Da se više oslonimo na njega nego na svoju pamet. Dokaz za to nam je mladić koji u grobu stoji s DESNE strane. DESNA strana u Bibliji je oznaka za VJERU I BOŽJU SNAGU jer je korijen riječi DESNO jednak korijenu riječi VJERA.

To znači zaigraj na desnu stranu, baci mrežu na desnu stranu. Pođi sa mnom, a ne više sam. OSLONI SE NA Isusa, računaj na NJEGA OZBILJNO! ZAIGRAJ NA BOŽJU SNAGU. DAJ BOGU PRILIKU, probaj drugačije, probaj više s njim….

ALI MORAŠ DATI I SVOJ DIO? Koji je to dio? Da bi došao do iskustva BOŽJE SNAGE, da bi ti BOG MOGAO POMOĆI, moraš KAO I ŽENE NAJPRIJE UĆI U GROB!

To znači priznati svoju SMRT, priznati svoje grijehe, PRIZNATI SEBI ISTINU, a ne od nje bježati! USKRS SE DOŽIVLJA samo onda kada priznaš istinu o svome životu! NAJGORI GRIJEH ZA ISUSA JE OSJEĆAJ LAŽNE PRAVEDNOSTI. Tada te on onda ne može dotaknuti niti uskrsnuti tvoje smrti! Imaj hrabrosti večeras stvari nazvati svojim imenom i Bog će ti uzvratiti!

Tek TADA MOŽEŠ ČUTI: Ne boj se! Bog te ne ostavlja u tvome strahu i u tvojim grijesima! Pruža ti ruku! TO GOVORI TEBI DANAS!

NE BOJ SE zapravo znači BOG JE NA TVOJOJ STRANI! Kada ? AKO TRAŽIŠ ISUSA! Što to znači ? NE boj se ako uistinu tražiš ISTINU; LJUBAV; SUSRET – onda sam ja s tobom.

Čega se trebam bojati? KRIVIH ŽELJA! Ako tražiš krivo, ako tražiš s krivim željama. ŽELJE SU PRESUDNE ZA NAS ŽIVOT! ONE SU ONO ŠTO ČOVJEKA POKREĆE! Ako pogriješim želje pogriješiti ću život. I zato ako danas stvarno tražim SUSRET, LJUBAV I ISTINU ne trebam se bojati, ali ako je to samo malo USKRŠNJE KOZMETIKE, MALO BOLJI STOL, blagoslov JELA i sve ostaje samo na tome, onda će mi promaknuti bit ove noći. Jer ČOVJEK POSTAJE ono što ČEZNE…

ISUS NAM NUDI TRAŽENJE ISTINE I LJUBAVI, traženje SUSRETA, traženje DRUGOGA. To je ono što me ozdravlja i upravlja k istinskom iskustvu USKRASA. O čemu se zapravo radi?

Još jedno ključno pitanje ove noći jest: KAKVOG TO JA ISUSA TRAŽIM ? Ovaj anđeo kaže: ISUSA NAZAREĆANINA RASPETOGA TRAŽITE. Dakle ne bilo kakvog i bilo kojega Isusa. ISUS je konkretna osoba.

Ne NEKI SIMPA NEW AGE LIK KOJEGA SAM JA NEGDJE SEBI ZAMISLIO I KOJI RJEŠAVA SVE MOJE PROBLEME I ISPUNJAVA SVE MOJE ŽELJE. ON JE I NAZAREĆANIN I RASPETI. To znači da do uskrsa dolazi onaj koji ne preskače Veliki petak. Uskrsnuće je moguće samo ako ne bježim od Velikog petka i samo kroz Veliki petak mogu ga doživjeti.

GDJE ONDA NAĆI TOG USKRSLOG ISUSA? ON JE UŠAO U SVE NAŠE GROBOVE DA IH OŽIVI!

NAKON iskustva Uskrsa Isus učenike šalje u Galileju. U Bibliji to znači SVAKODNEVNICA. Tamo je Isus odrastao u običnoj obitelji. NAĆI ĆU GA u običnosti. ISUS ČINI ČUDO DA ME VRATI U SVAKODNEVNICU S DRUGAČIJIM OČIMA.

GALILEJA je mjesto prve ljubavi, MJESTO GDJE JE SVE POČELO, MJESTO PRVOG SUSRETA. Vratiti se na SUSRET, na početak. Kada se kompliciraju stvari u braku ili duhovnom pozivu vrati se tamo gdje je sve počelo, vrati se na iskustvo prve ljubavi.

NE BOJTE SE NEGO IDITE. Isus strah pretvara u POSLANJE. Ne gledaj ono što nemaš nego daj ono što imaš i tvoj će život uskrsnuti.

IDITE I RECITE MOJOJ BRAĆI. Počni govoriti lijepo o drugom. Počni drugome nositi BOGA i tvoj će život ozdraviti.

TAMO ĆETE GA VIDJETI. Kada počnete živjeti jedni za druge onda ćete ME RAZUMIJETI!

NE gledaj u svoj strahove nego pomozi drugima da dođu do iskustva živoga Boga da ga nađu i ti ćeš naći svoj USKRS!

Zato tebi večeras u ovoj noći za zrele ljude ŽELIM USKRS – tvoj USKRS!

Fra Tomislav Šanko, župnik župe sv. Nikole Tavelića u Rijeci

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja