Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Fra Tomislav Šanko: Besplatnost je Božja mjera!

/ sd

ČITANJA:

Gal 5, 1-6;

Ps 119, 41.43-45.47-48;

Lk 11, 37-41

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dok je Isus govorio, pozva ga neki farizej k sebi na objed. On uđe i priđe k stolu. Vidjevši to, farizej se začudi što se Isus prije objeda ne opra. A Gospodin mu reče: »Da, vi farizeji čistite vanjštinu čaše i zdjele, a nutrina vam je puna grabeža i pakosti. Bezumnici! Nije li onaj koji načini vanjštinu načinio i nutrinu. Nego, dajte za milostinju ono iznutra i gle — sve vam je čisto.«

Riječ Božju tumači fra Tomislav Šanko:

Fasada drži, a temelji klize – pjeva nam refren pjesme o državi koja se potom i krvavo urušila. Gdje god se lickaju fasade, a zanemaruju temelji i nosivi zidovi, prije ili kasnije, dolazi do urušavanja. Nažalost mnogi svjedoče kako se je u nedavnom potresu u našem glavnom gradu dogodilo nešto slično. Upravo o takvoj opasnosti nam govori i današnje evanđelje.

Bog ne prisiljava, nego nudi. Pruža čovjeku priliku da izabere. Za razliku od Vraga, koji je zavodnik i otac laži, Bog nas otvoreno upoznaje s posljedicama našega izbora. Stoga je Isus u današnjem Evanđelju ovako britak i jasan, bez ulagivanja i podilaženja iako se našao u gostima. Ljubav i istina moraju ići zajedno inače ljubav bez istine ostaje puka sentimentalnost koja ništa ne mijenja, a istina bez ljubavi pretvara se u krutost koja ubija i zatire.

Isus nam posvješćuje kako svaki izbor sobom povlači određenu posljedicu. Zato ovdje jako naglašava riječ „Bezumnici“! Potrebno je stoga pri izboru razmisliti o posljedicama. Zavedeni zavodnici nas odvraćaju od takve prakse naglašavajući samo potrebu trenutnoga užitka i trenutnoga zadovoljstva. Ali čovjekov život ne traje samo danas. Današnji izbor usmjerava našu sutrašnjost. „Ono što radimo danas ima odjek u vječnosti“, reći će na početku filma „Gladijator“ njegov glavni protagonist.

Izbor koji se stavlja pred nas jasno nam svjedoči da sve stvari u životu nisu jednako važne. Potrebno je stoga napraviti izbor. Potrebno je imati ljestvicu vrednota. Potrebno je imati načela po kojima živimo što uključuje red, stalnost i trajnost. Oni koji su površni, neorganizirani i podložni raspoloženju najlakše upadaju u zamke Zloga.

Potrebno je i u duhovnom životu napraviti inventuru. Nije važna forma, nego sadržaj. Nije važno kićenje, vanjština čaše, nego opredijeljeno srce. Nije važno nabrajanje ni blebetanje, nego svjedočki život. Nije potrebno vezivati ruke ili čela resama i molitvama, nego je potrebno misliti i činiti dobro. Nisu bitna čudesa ni spektakli, nego je važna iskrena, djelotvorna i zauzeta ljubav.

Isus iz ljubavi nuka ove farizeje da počnu živjeti u Novome Savezu. Nije najbitnije slovo zakona, nego je potrebno živjeti po Duhu. Raditi i ljubiti jednako kada nas netko gleda i kada nas nitko ne vidi i za to nam ne daje priznanje. Tko svoj život temelji na formama dovodi se u opasnost da mu propadne građevina dok se zdušno brine ušminkati fasadu. Onaj tko prepozna i izabere bitno, a to je vršenje volje Očeve, temelji svoj život na čvrstoj Stijeni i ništa ga ne može dovesti u pitanje.

Ponuda koja je dana Izraelcima postavlja se i pred svakoga od nas. Postavlja se pitanje o temeljima, o formi i o sadržaju, o vjeri i svjedočanstvu. Zato je potrebno dati za milostinju ono iznutra. Bog vidi moju nakanu i jedina me ona mijenja. Bog vidi s kakvom namjerom nešto činim. Besplatnost je Božja mjera: da ti ne zna ljevica što radi desnica. Zato se svi oni smješteni s desne strane Dobrog Pastira nisu sjećali kada su to žedne napojili, gladne nahranili, bolesne posjetili… jer nisu radili iz koristi nego iz čiste ljubavi, iz onog unutarnjeg i to im je bila nagrada. Nisu trebali priznanja i vanjske pohvale – oni su se nahranili ljubavlju služenja. Dali su za milostinju ono unutarnje!

Fra Tomislav Šanko, župnik župe sv. Nikole u Rijeci

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja