Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Fra Ivan Hrkać: Danas budi svjedok radosne vijesti, svjedoči svojim životom vjeru u Kraljevstvo Božje!

/ sd

ČITANJA:

od dana: Job 19, 21-27;

Ps 27, 7-9abc.13-14;

Lk 10, 1-12

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: »Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte.

U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se već kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik svoje plaće. Ne prelazite iz kuće u kuću.«

»Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje!’ A kad u neki grad uđete pa vas ne prime, iziđite na njegove ulice i recite: ‘I prašinu vašega grada koja nam se nogu uhvatila stresamo vam sa sebe! Ipak znajte ovo: Približilo se kraljevstvo Božje!’ Kažem vam: Sodomcima će u onaj dan biti lakše negoli tomu gradu.«

Riječ Božju tumači fra Ivan Hrkać:

Dragi vjerniče, nastavljamo dalje razmatrati nad retcima Lukinog evanđelja. Prošlih dana uočili smo kako Isus poziva, ali i kako se Isusu određeni ljudi javljaju da ga žele nasljedovati.

Danas čitamo o poslanju sedamdeset dvojice učenika. Njima Isus daje jasne upute i pravila o njihovom poslanju. Potpuno ih predaje Božjoj providnosti. Približilo se Kraljevstvo Božje! Vremena je malo i na njima je zadatak da posvjedoče Radosnu vijest. Rade za plaću nepropadljivu.

Žetva je velika, ali radnika malo! Gdje ima žetve, tu se nalazi žito, ali i kukolj, oni su janjci koji idu među vukove. Idu posvjedočiti i dati mir izraelskom narodu, biti živi svjedoci Radosne vijesti i navjestitelji koji svjedoče: Približilo se Kraljevstvo Božje!

Dragi slušatelju, upravo ovaj dan je žetva. Danas budi svjedok radosne vijesti među vukovima, danas svjedoči svojim životom vjeru u Kraljevstvo Božje!

Danas slavimo sv. Tereziju od Djeteta Isusa. Nju je mučilo pitanje koje je njeno poslanje u Crkvi. Evo što ona piše u svom autobiografskom djelu ‘Povijest jedne duše’:

‘Promatrajući mistično tijelo Crkve nisam prepoznala sebe ni u jednom od udova koje opisuje sv. Pavao, ili bolje, htjela sam se prepoznati u svima. Ljubav mi je dala ključ moga zvanja. Shvatila sam, ako Crkva ima tijelo sastavljeno od različitih udova, da joj onda ne nedostaje najpotrebniji i najplemenitiji od svih udova; shvatila sam da Crkva ima Srce i da to Srce gori od ljubavi.

Shvatila sam da jedino ljubav oživljuje udove Crkve, i kad bi se ljubav ugasila, više ne bi apostoli navješćivali evanđelja, mučenici više ne bi htjeli prolijevati svoju krv. Shvatila sam da ljubav obuhvaća sva zvanja, da je ljubav sve, da ona obuhvaća sva vremena i sva mjesta. Jednom riječju, da je vječna!

Tada sam u zanosu svoje mahnite ljubavi uzviknula: ‘O Isuse, moja ljubavi! Napokon sam našla svoje zvanje! Moje zvanje je ljubav! Da, našla sam svoje mjesto u Crkvi, i to si mi mjesto dao ti, o moj Bože! U srcu Crkve, svoje majke, bit ću ljubav. Tako ću ja biti sve. Tako će se ostvariti moj san!’

Znaš li koje je tvoje mjesto u Crkvi? Znaš li koje je tvoje poslanje, na što te Bog zove? Ako ne znaš pitaj ga kao sv. Terezija.

Fra Ivan Hrkać, član Hercegovačke franjevačke provincije.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja