Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Fra Ivan Hrkać: Bog kuca svakom srcu i želi doći svima u život

/ sd

ČITANJA:

Iz 5, 1-7:

Ps 80, 9.12-16.19-20;

Fil 4, 6-9;

Mt 21, 33-43

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbe njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako.

Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju.

Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?« Kažu mu: »Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.«

Kaže im Isus: »Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni.Gospodnje je to djelo – kakvo čudo u očima našim! Zato će se – kažem vam – oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!«

Riječ Božju tumači fra Ivan Hrkać:

Današnje evanđelje jest aktualno. Jednostavno živimo u svijetu gdje su moralne vrijednosti izgubile značaj, gdje se i u kršćanskim obiteljima uviđaju poljuljane vrijednosti i neki „ novi normalni“ moralni zakoni. Obitelji su potrebne zajedničke molitve kako bi opstale na okupu, jer ih sve ostale stvari i poslovi zaokupljuju i udaljuju jedne od drugih.

Isus daje odgovor o pitanju problema braka, ali ne samo braka nego i većine naših problema, sve to proizlazi: zbog okorjelosti srca! Težak je izraz okorjelost srca. Ukazuje na zapuštenost, na lijenost, na samodopadnost. Opasno je takvo srce, ponajprije po samoga sebe, a tek onda i na ostale bližnje. Bog kuca svakom srcu jednako. Želi doći svima u život. Ali onaj tko ima okorjelo srce ne može čuti kucanje, ne može i ne želi čuti.

Stavimo svoje srce pred sebe i pogledajmo je li okorjelo, koliko je tvrdo za bližnje, koliko nam šteti ta tvrdoća u duhovnom životu. Predajmo svoje srce Gospodinu da ga čisti od svih naših nečistoća, od svih grijeha, od svih navezanosti.

Danas se Crkva, a posebno cijela franjevačka obitelj spominje utemeljitelja Reda manje braće svetoga Franje Asiškog. Neka nam njegova molitva pred raspetim bude primjer ogoljenosti srca pred Gospodinom!

Molitva pred raspetim!

Svevišnji, dični Bože,

rasvijetli tmine moga srca.

Daj mi pravu vjeru, čvrstu nadu, savršenu ljubav;

smisao za spoznaju, Gospodine,

da izvršim tvoju svetu i istinsku volju!

Fra Ivan Hrkać, član Hercegovačke franjevačke provincije.

Ključne riječi:
Evanđelje dana fra Ivan Hrkać
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja