Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Fra David Sedlar: Primanje Tijela Kristova - početak vječnosti u nebeskom kraljevstvu

/ sd

ČITANJA:

Dj 9,1-20;

Ps 117,1-2;

Iv 6,52-59

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Židovi se među sobom prepirahu: »Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?« Reče im stoga Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!

Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni.

Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.« To reče Isus naučavajući u sinagogi u Kafarnaumu.

Riječ Božju tumači fra David Sedlar:

Draga braćo i sestre!

Cijeli ovaj tjedan prožet je Isusovim govorom o hrani i piću. I danas u sinagogi, Isus govori židovima. Govori im o svom poslanju, pokušava ih kroz ono što je svakom čovjeku najpotrebnije u životu, a to je hrana i piće, uputiti na prave vrijednosti i da potpuno čitavi uđu u odnos s Bogom. Govori i nama danas. Kako da imamo život vječni. Znamo doći na svetu misu, ali radi svojih grijeha, ne pričešćujemo se. Misa nam je samo izlazak i obavljanje Božjih zapovijedi. Ali Isus nas poziva da se operemo od grijeha i na svetoj euharistiji, budemo dionici u Njegovoj muci, smrti i uskrsnuću. Da kroz primanje Njegovog presvetog tijela, kroz komadić bijele hostije, dobijemo pravi život na dar. Jer u Njegovu tijelu ima samo istine i ljubavi.

Ništa pogrešno, ništa zarazno, već, razmišljajući današnjim rječnikom, puno proteina, poput najzdravije salate, toplog čaja kojeg pijemo kad smo bolesni. Kolika je to ljubav. Da razdaješ samoga sebe, iz dana u dan, kako bi drugi osjetio radost, koju Ti imaš kod vječnog Oca. To je prijateljstvo koje nema kraja, prijateljstvo koje daje svoj život, svoje tijelo i krv, kako bi drugoga spasio. Pa nije li ti već to dovoljno da se pokreneš, zaboraviš na prolaznost, ispovjediš se, i počneš se hraniti zdravo. Svaki put kad čuješ riječi Tijelo Kristovo, da tvoj amen, ne bude samo jedno izgovorena riječ, već da izražava tvoju spremnost da potpuno uđeš u odnos s Bogom. Bez zadrške, pun povjerenja i nade, da u tome trenutku postaješ hram Duha Svetoga. A to nije nešto prolazno, to je početak tvoje vječnosti u nebeskom kraljevstvu.

fra David Sedlar

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja