Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Euharistija - izvor i vrhunac života

/ sd

ČITANJA:

Dj 8,26-40;

Ps 66,8-9.16-17.20;

Iv 6,44-51

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme reče Isus mnoštvu: »Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Pisano je u Prorocima: Svi će biti učenici Božji. Tko god čuje od Oca i pouči se, dolazi k meni. Ne da bi tko vidio Oca, doli onaj koji je kod Boga; on je vidio Oca. Zaista, zaista, kažem vam: tko vjeruje, ima život vječni.

Ja sam kruh života. Očevi vaši jedoše u pustinji manu i pomriješe. Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje — za život svijeta.«

Riječ Božju tumači don Goran Antunović:

Draga braćo i sestre, dragi mladi.

Isus i dalje nastavlja govoriti o sebi koristeći slike koje su nama jako bliske. On je kruh koji je s neba sišao. Poznato nam je da naši objedi bez kruha nisu ni približno isti, ni kvalitetni niti bogati. Isus koristi kruh da bi nam još jednom otvorio srce da što više čeznemo za Njim. „Ja sam kruh koji je s neba sišao i koji daje vječni život. Blagujući kruh s neba NIKADA OGLADNJETI NEĆEŠ”.
Isus govori: Kruh koji ću ja dati tijelo je moje. Ovo je veliko otajstvo naše vjere, da pod prilikama kruha Isus sebe nama daje.

Isusovo uskrsnuće i njegova pobjeda nad grijehom i odlazak k Ocu nije udaljavanje od nas ljudi. Ostaje nam njegova posebna prisutnost pod prilikama kruha i vina. Blagovanje koje oživljava našu dušu, duh i tijelo. Slavlje Euharistije koje nam otvara vrata vječnosti. Možemo si postaviti pitanje:

Kako se pripremam za sv. Misu? Kako ju slavim? Što predajem u sv. Misi? Što tražim od sv. Mise? Jesam li dovoljno svjestan važnosti sv. Mise?

Ovo su pitanja, dragi mladi, koja nam trebaju pomoći da se ozbiljnije pripremamo za susret s Gospodinom. Sv. Misa nije i ne smije biti da bi mi zadovoljili svoju savjest, da možemo reći da smo bili i da je to dosta. Od sv. Mise trebam živjeti, od sv. Mise se trebam hraniti, skupiti snagu za oproštenje, za nositi svoj križ.

Pozivam Vas draga braćo i sestre, dragi mladi da svjesnije pristupamo otajstvima Euharistije. Euharistija je izvor i vrhunac našega života.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja