Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Dr. Đurica Pardon: Duh Sveti je s nama suradnik u svjedočanstvu što ga pružamo svijetu

/ sd

ČITANJA:

Dj 2,1-11;

Ps 104,1ab.24ac.29bc-30.31.34;

Gal 5,16-25;

Iv 15,26-27;16,12-15

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.

Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.“

Riječ Božju tumači dr. Đurica Pardon:

Blagdan Duhova je rođendan Crkve. Danas slavimo početak života i djelovanja zajednice koju je Isus ustanovio slanjem Duha Svetoga. Početak Crkve je početak svjedočenja svim narodima i razglašavanja veličanstvenih djela Božjih svim dostupnim sredstvima i na svim jezicima.

Ostvarivanje poslanja Crkve označeno je početkom ispunjavanjem njezine zadaće u svijetu, izvršavanjem onoga što je Krist povjerio svakom njezinom članu. Na današnji blagdan svaki se član Crkve treba sjetiti svog poslanja u svijetu. Ono što su Otac, Sin i Duh Sveti činili dok je Isus naviještao Kraljevstvo Božje nastavlja se u djelovanju vjernika. U naviještanju i razglašavanju veličanstvenih djela Božjih valja nam se osloniti na snagu Duha Svetoga jer je naviještanje Evanđelja djelo suradnje, sudjelovanja Boga i čovjeka. Bog se ujedinio s ljudima u djelovanju i naviještanju, u proglašavanju i obznanjivanju svoje prisutnosti u svijetu. Duh Sveti je s nama suradnik u svjedočanstvu što ga pružamo u svijetu razjedinjenosti i razdora.

U svjedočenju na parnici i pred sudom svijeta koji ne može povjerovati da je moguće postojati drugačije Duh Sveti je naš odvjetnik. Duh Sveti nas brani i zajedno s nama dokazuje i pokazuje mogućnost drugačije, Božje logike, Božjeg načina razmišljanja i djelovanja. Duh Sveti, kao Parakletos, naš odvjetnik, zajedno s nama vodi sudski spor u kojem mi pokazujemo i dokazujemo, svjedočimo da su naše namjere čiste, da su naša djela nevina, da nismo zlonamjerni, da djelujemo za dobro sebi i drugim ljudima, da upravljamo svime što nam je dostupno na dobro svih stvorenja.

Logika Duha Svetoga je jedinstvo, suradnja i sudjelovanje. Svijet koji grade kršćani utemeljen je na svjedočanstvu da je moguće unatoč razlikama stvoriti jedinstvo. Božji Duh daje kršćanima razumijevanje da je moguće ostvariti zajedništvo i izgraditi mir. U vjernicima Bog pokazuje svoju ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrotu, vjernost, blagost, uzdržljivost. Sve te Božje oznake postaju kroz kršćaninovo tijelo vidljive, postaju svjedočanstvo, izraz i iskaz Božje dobrote. U logici sebičnog i razjedinjenog svijeta to je neshvatljivo i nerazumljivo, a takvi postupci su nepoznati i nelogični.

U svijetu razjedinjenosti sjetimo se danas da je svjedočanstvo Božje prisutnosti na današnji dan predano nama kao zadaća i poslanje. U suradnji s Bogom, u suradnji jedni s drugima stvarajmo zajednicu Crkve. Koristimo se svim mogućim i nama dostupnim sredstvima da bi prenijeli poruku i pouku Božju. Učimo jezike da bi mogli razglašavati svem svijetu djela Božja. Stječimo sva moguća umijeća, koristimo se svim tehničkim pomagalima za izgradnju svijeta jedinstva i ljubavi. To je djelo na koje nas šalje Duh Sveti da ga izvršimo u ovome svijetu.

Ovaj poziv posebno vrijedi za krizmanike koji su na početku svoga odgovornog vjerničkog života. Na današnji dan kad primaju darove Duha Svetoga trebaju iskoristiti sva svoja umijeća, sve svoje tjelesne, duševne i duhovne snage za postavljanje temelja drugačijeg društva u našoj Domovini. Tada će na poseban način biti ostvareno njihovo osobno vjerničko poslanje, a po njima i poslanje Crkve čiji su odgovorni članovi postali sakramentom Potvrde.

Dr. Đurica Pardon, znanstveni suradnik, župnik župe sv. Ladislava, kralja u Punitovcima

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja