Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Donosimo svijetu Kristovo svjetlo

/ sd

ČITANJA:

1 Tim 6,2c-12;

Ps 49,6-10.17-20;

Lk 8,1-3

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjem. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara.

Riječ Božju tumači vlč. Silvio Košćak:

Slušajući današnji evanđeoski ulomak, koji nam je dan za razmatranje i ugrađivanje žive riječi Bože u naše živote, pruža nam se prekrasan uvid u Isusov život i službu, ističući središnju ulogu koju su žene imale u njegovom poslanju.

Slušamo u ovom odlomku da Isusa prati skupina žena koje je on izliječio i koje su odlučile slijediti ga. Među njima su Marija Magdalena, Ivana, Suzana i mnoge druge. Ove žene nisu samo promatrači – one su aktivni sudionici Isusove službe.

U povijesnom razdoblju u kojem su kulturne norme društva često stavljale na marginu i podcjenjivale doprinos žena, Isus ih je uzdigao na položaje časti i dostojanstva. Prepoznao je njihovu vrijednost, poslušao njihov glas i potvrdio njihovo dostojanstvo. Današnji evanđeoski ulomak snažan je podsjetnik na jednakost i uključivost koju Kristovo učenje donosi svijetu.

Prisutnost ovih učenica ukazuje na značajnu istinu koja i danas ostaje ili bi trebala ostati središnja za Katoličku Crkvu: žene su uvijek bile i nastavljaju biti vitalni stupovi poslanja Crkve. Njihove su uloge različite – od majki i odgojiteljica do teologinja i upraviteljica. Kao što su te žene pratile Isusa, žene u Crkvi nastavljaju pratiti Kristovu poruku ljubavi, suosjećanja i služenja.

Doista je potrebno iznova isticati ono na što nas potiče današnji evanđeoski ulomak. Bitno je da prepoznamo važnost doprinosa žena Crkvi. Crkva ima velike koristi od mudrosti, uvida i predanosti žena. Njihovi glasovi donose jedinstvene perspektive teološkim raspravama, pastoralu i izgradnji živih vjerskih zajednica diljem svijeta.

Dok ističemo središnje mjesto žena u općoj Crkvi, vodimo brigu o konkretnosti, odnosno posvetimo pažnju činjenici da svaka žena ima ili bi trebala imati mjesto i svrhu unutar svake naše zajednice vjernika. Baš kao što je Isus poštovao i cijenio žene koje su ga slijedile, mi smo pozvani poštovati i osnažiti žene koje služe u našim župama, školama i crkvenim ustanovama.

Međutim, važno je priznati da iako je napredak postignut, još uvijek ima posla kako bi se osiguralo da se glasovi žena u potpunosti čuju i njihovi darovi u potpunosti iskoriste unutar Crkve. Kao zajednica, moramo nastaviti poticati i promicati veću uključenost žena u donošenje odluka i prepustiti im vodeće uloge, prepoznajući da su njihove perspektive presudne u oblikovanju puta Crkve prema naprijed.

Na kraju, u Kristu slavimo žene koje su bile i nastavljaju biti oruđem na putu Crkve. Poštujmo njihov doprinos, pojačajmo njihov glas i podržimo njihove inicijative. Uvijek iznova, baš kao što je Isus priznao neprocjenjivu ulogu žena u svom poslanju, i mi podržimo njihovu središnju ulogu u životu Crkve.

Neka nas nadahne primjer žena koje su pratile Isusa i pridonijele širenju Njegove poruke ljubavi i spasenja. Radimo zajedno na stvaranju Crkve koja odražava poštovanje koje je Krist pokazao, gdje su i muškarci i žene ujedinjeni u svojoj zajedničkoj misiji da svijetu donesu Kristovo svjetlo.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja