Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Don Rikard Lekaj: Ustrajna i ponizna molitva otvara sva vrata

/ sd

ČITANJA:

od dana: Br 13,1-2a.25 – 14,1.26-30.34-35;

Ps 106,6-7b.13-14.21-23;

Mt 15,21-28

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Ode Isus i povuče se u krajeve tirske i sidonske. I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: »Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!« Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu nato njegovi učenici te ga moljahu: »Udovolji joj jer viče za nama.« On odgovori: »Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.« Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: »Gospodine, pomozi mi!« On odgovori: »Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.« A ona će: »Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!« Tada joj Isus reče: »O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš.« I ozdravi joj kći toga časa.

Riječ Božju tumači don Rikard Lekaj:

Hvaljen Isus i Marija dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija!

U današnjem evanđelju susrećemo Isusa koji se uputio u sasvim neočekivana mjesta: u Tir i Sidon, u krajeve koje su nastanjivali pogani. Krist se želi približit svakom čovjeku, njemu je stalo do svakoga čovjeka, želi da se svaki čovjek spasi, bilo Židov, Grk, Rimljanin ili poganin. Krist ne etiketira nikoga, ne odbacuje nikoga, Krist je Bog ljubavi i milosrđa, on ljubi svakoga. Nažalost mi smo ti koji često bježimo jedni o drugih, koji često odbacujemo drugoga, koji stvaramo razlike među ljudima, ne pomažemo svakome nego samo onome koji nam je drag i simpatičan koji će nam možda prvom prilikom uzvratiti stostruko.

Nažalost to su znakovi nevjere, zato nam danas pomaže ovo evanđelje da nas Gospodin preko ove riječi dotakne i mijenja. Pred nama je jedna žena Kanaanka koja se uputila prema Isusu, koja je molila i zavapila: »Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!« Ova žena, majka, ponizno se obraća s molbom i snažnom vjerom, a ustrajna i ponizna molitva otvara sva vrata. Ova žena, nam je primjer prave molitve i vjere.

Kakve su naše molitve? Kolike su površne, brzinske, sebične, ucjenjivačke, izgovorene bez prave vjere. Isus je prepoznao vjeru u ovoj ženi i uslišio njezin vapaj, kako i sam kaže: »O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš. U poniznosti, i mi danas zavapimo i molimo Gospodina, da nam podari pravu istinsku vjeru. Naučimo se od ove žene Kanaanke kako treba moliti. Tek tada naše molitve bit će uslišane a mi ćemo se mijenjati i početi živjeti po primjeru Isusa Krista, pružajući ruku svakom čovjeku u potrebi.

Don Rikard Lekaj, župnik katedralne župe Uznesenja BDM u Puli.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja