Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Don Rikard Lekaj: Tko je Sin Božji za tebe?

/ sd

ČITANJA:

Br 20,1-13;

Ps 95,1-2.6-9;

Mt 16,13-23

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita svoje učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili neki od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist — Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus njemu reče: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: »Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.« Tada zaprijeti učenicima neka nikome ne reknu da je on Krist.

Otada poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne. Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: »Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!« Isus se okrene i reče Petru: »Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!«

Riječ Božju tumač don Rikard Lekaj:

Hvaljen Isus i Marija dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija!

U današnjem evanđelju čuli smo kako se Isus obraća svojim učenicima s pitanjem: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?«. Nakon što je čuo odgovore svojih učenika, slijedi drugo pitanje koji je mnogo osobnije: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Ovo pitanje nije postavljeno samo učenicima onoga vremena koji su ga slijedili i pratili, nego postavljeno je i svima nama, učenicima ovoga vremena. Isus danas i nas pita: Tko sam ja za tebe? Što nam Isus znači? Koliko nam je važan u životu? Zanimljivo je da je Isus ovo pitanje: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« postavio dok su se nalazili u krajevima Cezareje Filipove, a to je bio poganski kraj. Grad sagrađen na stijeni, posvuda kipovi raznih poganskih bogova. To je bio trenutak da se učenici oslobode svega onoga što je pogansko bilo prisutno u njihovim životima i da s vjerom i srcem odgovore na Isusovo pitanje.

I mi smo danas pozvani odreći se svega onoga što je u nama pogansko. Pozvani smo da se odreknemo svih naših idola, svega onoga što nas udaljuje od Gospodina i njegove ljubavi. Toliko toga stavljamo u središtu našega života, toliki idoli, i zato smo nesretni, nezadovoljni i depresivni, jer u središtu nije živi Uskrsli Gospodin, koji nas jedini ispunjava i čini da radosno živimo dar života. Svima nama je potreban dar Duha Svetoga, da poput Petra s istinskom vjerom odgovorimo: »Ti si Krist — Pomazanik, Sin Boga živoga.

Petrova izjava snažno odjekuje među svim učenicima ali i kroz cijelu povijest spasenja. Zaista Isus je Krist, obećani Mesija, Sin boga Živoga. Ta istina je plodna snagom i sigurnošću, divljenjem i prihvaćanjem. Može svakoga čovjeka, svakoga od nas mijenjati, ponuditi nam oslonac i sigurnost. Petar se oslanja na Kristovu riječ i obećanje, preuzima svoje poslanje i vjerom ga vrši unatoč svojoj ljudskoj slabosti i krhkosti. I mi poput Petra oslonimo se na Kristovu riječ, živimo ono poslanje koje smo primili po našem krštenju, i ako smo i mi slabi i toliko puta znamo zatajiti i iznevjeriti Krista. Samo hrabro, on nas ljubi i želi da budemo stijena na kojoj će graditi ljubav, zajedništvo i milosrđe.

Don Rikard Lekaj, župnik katedralne župe Uznesenja BDM u Puli.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja