Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 07:45 Vlč. Majk Rušec: Isus i danas poziva da postanemo ribarima ljudi

/ sd

ČITANJA:

Iz 8,23b – 9, 3;

Ps 27,1.4.13-14;

1Kor 1,10-13.17;

Mt 4,12-23

Tekst evanđelja:

Kad je Isus čuo da je Ivan predan, povuče se u Galileju. Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more, na području Zebulunovu i Naftalijevu da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji: »Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva, put uz more, s one strane Jordana, Galileja poganska –narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.« Otada je Isus počeo propovijedati: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: »Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim. I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu. I glas se o njemu pronese svom Sirijom. I donosili su mu sve koji bolovahu od najrazličitijih bolesti i patnja – opsjednute, mjesečare, uzete – i on ih ozdravljaše. Za njim je pohrlio silan svijet iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, Judeje i Transjordanije.

Riječ Božju tumači vlč. Majk Rušec:

Hvaljen Isus i Marija poštovani slušatelji! Neka vam je blagoslovljeno ovo sveto nedjeljno jutro! Današnje prvo misno čitanje i psalam donose nam motiv svjetla. Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku! Sam naš Gospodin za sebe će reći: „Ja sam svjetlo svijeta!“ U događaju preobraženja Gospodnjega, Isus se na gori preobražava, i Sveto Pismo nam svjedoči da je Gospodinovo lice zasjalo kao sunce, a haljine mu postale bijele, poput svjetlosti! U ovim recima Božja nam Riječ otkriva samu bit našeg Boga, njegovu narav. On je svjetlo koje pobjeđuje svaku tamu, svjetlo koje prašta, prihvaća i iscjeljuje! Zato u prvom čitanju prorok Izaija kliče: „ti si radost umnožio, uvećao veselje!“ A današnji psalmist pjeva: „ Gospodin mi je svjetlost i spasenje, koga da se bojim?“

U današnjem Evanđelju, Krist – svjetlost svijeta – prolazi uz more, zapravo jezero, koje je u biblijskom smislu slika nečeg nesigurnog, neistraženog, opasnog, slika naših grijeha, slabosti i strahova, iznad kojih se trudimo biti i živjeti, poput prvih učenika koji se također na moru trude ostvariti svoju egzistenciju bacajući mreže i tražeći ulov. Isus nema strah od mora koje je slika opasnosti i grijeha, već mirno prolazi pokraj njega, ne gledajući u more – nego svoj pogled upirući u čovjeka, u dvojicu braće. Poput slike Milosrdnog Isusa na kojoj se Gospodin ne obazire na tamu koja ga okružuje, nego pobjeđujući tamu – pogledom traži tebe i mene!

„Hajdete za mnom – učinit ću vas ribarima ljudi!“ poziv je to koji Isus upućuje tebi i meni. Pokušajmo se zamisliti u situaciji Petra i Andrije, Jakova i Ivana koje – do tada nepoznati im Isus – poziva da ga slijede. Kakva je to bila veličanstvena pojava, kakav nastup našega Gospodina, kakva je to bila snaga Njegove riječi, kada ova četvorica muževa na njegov poziv ostavljaju svoj izvor egzistencije, svoj dotadašnji život, prijatelje, navike, Jakov i Ivan čak i oca – i bez riječi polaze za Njim?

Razmišljajmo dragi slušatelji danas o – kao i uvijek – prebogatoj Božjoj riječi. Isus i danas poziva. I danas prolazi obalama naših životnih mora koja su puna nemira, ponekad i grijeha. Dopustimo mu da nas svakim danom sve više osvaja. Isus ne poziva esene – monahe onog vremena, ne poziva ni ondašnje svećenike, čak ni pismoznance, mogli bismo reći teologe onog vremena, pa ni saduceje. On poziva obične, jednostavne ribare – kakvi smo i mi sami, da postanu ribari ljudi, a ljude se ne lovi udicom ni mrežama, već ih se iz mora njihova života – mora nesigurnosti, opasnosti i tame, smrti i zla – izvlači u sigurnost Kristova evanđelja. Radujmo se s toga, pogotovo danas na svetu nedjelju, kada slavimo dan pobjede Svjetla nad tamom, Života nad smrću – što smo i mi dionici te neprolazne radosti, i što je Bog htio ostati s nama u sve dane do svršetka svijeta u Presvetoj Euharistiji koju ćemo danas svečano slaviti. Radujmo se jer smo sinovi vječnosti, radujmo se jer smo ulovljeni u Njegove mreže ljubavi i mira, te tu Kristovu ljubav i mir posredujmo jedni drugima! Budimo danas i uvijek radosni i Kristovi ribari ljudi.

Hvaljen Isus i Marija!

Vlč. Majk Rušec, župa sv. Vida Brdovec

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja