Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 07:45 S. Ljiljana Radošević: "Vrijeme Došašća je vrijeme našeg dubljeg ulaska u otajstvo kršćanskog poslanja"

/ sd

ČITANJA:

od dana: Iz 11,1-10;

Ps 72,1-2.7-8.12-13.17;

Lk 10,21-24

 

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus uskliknu u Duhu Svetom: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin – doli Otac; niti tko je Otac – doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi.«

Tada se okrene učenicima pa im nasamo reče: »Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!«

 

Riječ Božju tumači s. Ljiljana Radošević:

 

Hvaljen Isus i Marija!

Dragi slušatelji Hrvatskoga katoličkog radija!

Evanđeoski tekst Lukina evanđelja otkriva nam povezanost učenika s Isusom. Oni zaista vide u Isusu objavu Oca. Isus je uskliknuo u Duhu Svetom: “Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj, i nitko ne zna tko je Sin – doli Otac; ni tko je Otac – doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi. U riječima “ovo sakrio” u kontekstu Lukina govora radi se o pravoj naravi Božjeg kraljevstva, o povezanosti učenika s Isusom u vršenju poslanja kao i o Isusovu odnosu prema Bogu.

“Maleni”, o kojima Isus govori to su oni koji imaju potrebu za Bogom, koji mu se otvaraju i koji ga poznaju. Nasuprot malenima su oni mudri koji nemaju potrebe za Bogom. Učenici se Bogu otvaraju svim umom i srcem. Kršćansko poslanje ima svoj najdublji temelj u odnosu Sina prema njegovu Ocu te u Sinovu nezasluženom objavljivanju učenicima tajne o Ocu.

Vrijeme Došašća darovano je svakom kršćaninu da sve dublje ulazi u to otajstvo našeg kršćanskog poslanja koje ima svoj najdublji temelj baš u odnosu Sina prema njegovu Ocu. Kad je Riječ tijelom postala, sve stvorenje i cijela povijest pronašli su svoje ispunjenje. Božji se nauk proširio postavši odjednom skriven u Osobi Isusa Krista, koji nam sad, u vremenu dolazi trajno ususret u svojoj riječi i u sakramentima Crkve. Ne smijemo pritom ispustiti iz vida da nas kroz sve to vodi dovršenju povijesti i svijeta u punom zajedništvu svih spašenih u slavi Boga Oca, Sina i Duha Svetog. To je i najdublji smisao vremena Došašća. Zbog toga nas Crkva vodi, ne kroz razdoblje kupovine, zabave, nego čežnje za Kristovim dolaskom na kraju povijesti. Ovo je razdoblje pripremanja kroz post i odricanje, kroz vjernije prianjanje uz Krista u svojim svakodnevnim običnim dužnostima i obavezama.

s. Ljiljana Radošević. Foto: Brankica Lukačević

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja