Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 07:45 S. Ljiljana Radošević: "Što nam je činiti u vrijeme došašća?"

/ sd

ČITANJA:

Iz 11,1-10;

Ps 72,1-2.7-8.12-13.17;

Rim 15,4-9;

Mt 3,1-12

 

Tekst evanđelja:

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!

Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; hranom mu bijahu skakavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordanska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.«

 

Riječ Božju tumači s. Ljiljana Radošević:

 

Hvaljen Isus i Marija!

Dragi slušatelji Hrvatskoga katoličkog radija!

Vjerujem da su mnogi među vama već uočili kako u vremenu došašća dominira lik Ivana Krstitelja. Čovjek je to koji dolazi iz pustinje koja je mjesto vrhunskog bogojavljenja. Ivan propovijeda pokoru i poziva na obraćenje. To je hitan poziv, kako za njegove suvremenike tako i za nas danas. Nema vremena. Tko se ogluši na taj poziv doživjet će sudbinu stabla kojemu je na korijenje već postavljena sjekira. Normalno je da to obraćenje zahtjeva i plodove. Ono mora biti konkretno i plodonosno. “Obratite se!” Što to danas za nas znači? Pripravljamo se za Božić. Što nam je činiti u ovo vrijeme došašća?

Umjesto već poznatih nabrajanja u čemu bi se trebali mijenjati, poslušajmo jedan tekst na temu “Sotonin blagoslov”:

Blago onima koji su u nedjelju umorni i zaposleni, pa ne mogu u crkvu jer ti su moji najbolji suradnici.

Blago onima koji se za vrijeme propovijedi dosađuju i govore kako je propovijed beživotna jer ti neće ništa od nje imati.

Blago onima koji ogovaraju jer ti siju prepirku i podjele među ljudima što me čini sretnim.

Blago onima koji se brzo uvrijede i tako postaju ljutiti i osorni.

Blago onima koji ne pomažu drugima i nikada ne daju milostinje jer ti su moji najbolji pomoćnici.

Blago onima koji govore da ljube Boga a mrze braću i sestre jer će uvijek biti sa mnom.

Blago onima koji čine zlo jer ti će se zvati djeca zla.

Blago onima koji nemmaju vremena za molitvu, jer ti će biti moj laki plijen. (Božo Rustija: Sitne zgode s biserom, KS, Zagreb 2009, str. 127).

Možda nam ovaj tekst osvijetli vlastitu životnu praksu koju bismo trebali napustiti. To nas potiče na usrdnu molitvu: “Isuse, Ivan te je ozbiljno shvatio. On se za tvoj dolazak iskreno pripravljao. Nama danas daješ ovo blagoslovljeno vrijeme da se pripravimo za tvoj dolazak. Hoćeš nas upozoriti da još imamo vremena. Još nije kasno. Toliko se toga još može ispraviti, dogoditi. Neka i nas ovaj poziv Ivana Krstitelja nađe spremne na djelo obraćenja, tako da božićne dane dočekamo čista srca.

s. Ljiljana Radošević. Foto: Brankica Lukačević

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja