Budi dio naše mreže

SUBOTA 11:10 Gostuje p. Zlatko Špehar

U subotu, 24. rujna, od 11:10 do 11:55 sati počinje emitiranje pete sezone emisije "Živa veza" posvećene svim Hrvaticama i Hrvatima u iseljeništvu i domovini kao i onima u Bosni i Hercegovini i drugim susjednim zemljama. Gost prve emisije je p. Zlatko Špehar.

/ mp

P. Zlatko Špehar je rođen 1953. u Novoj Gradiški. Filozofski fakultet završio je u Rijeci na Teološko-filozofskom učilištu, a studij teologije u Rimu i Asizu 1979. godine. Iste godine ređen je za svećenika-franjevca i namješten kao kapelan u Vukovaru i Osijeku. Od 1981. kapelan je u Virovitici, a 1983. preuzima vodstvo Hrvatske katoličke misiju u St. Pöltenu u Austriji. Teološki studij morala i duhovnosti usavršava i na sveučilištima u Perugi (Italija), Helsinkiju, (Finska) i Uppsali (Švedska). Godine 1986. imenovan je direktorom Socijalnog ureda za sve strance u Donjoj Austriji. Na toj je dužnosti ostao sve do 1999. Njegovim zauzimanjem austrijski Parlament mijenja dva puta zakon o strancima u korist stranih radnika i njihovih obitelji. Od 1993. je suradnik u radu Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji. U vrijeme Domovinskog rata obnaša dužnost direktora Caritasa – pomoći za Hrvatsku, a od 1992. i za BiH. Od 1996. do 2008. pročelnik je Vijeća za mir, ljudska prava i skrb za sve stvoreno Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Član je Franjevačkog međuprovincijskog Instituta za kulturu mira sa sjedištem u Splitu. Godine 1994. imenovan je stalnim članom franjevačke internacionalne organizacije Familia Franciscana pri UN-u, te iste godine aktivno sudjeluje kao delegat u radu II. svjetskog kongresa o ljudskim pravima u Beču. Aktivno sudjeluje i u radu nekoliko europskih Kongresa za pravdu i mir franjevačkog reda, te na II. međunarodnom kongresu u Brazilu 2006. Iste godine posjećuje Hrvate u Argentini i u Australiji, gdje i nastaje njegova prva hrvatska knjiga “U sjeni južnoga križa”. Od 1999. do 2008. gvardijan je u vukovarskom franjevačkom samostanu gdje organizira nacionalnu i međunarodnu pomoći povratnicima u Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju i vodi obnovu Franjevačkog samostana i crkve sv. Filipa i Jakova, te izgradnju prvog župskog pastoralnog centra Sv. Bono za resocijalizaciju djece i mladih.

Od Vlade RH imenovan je državnim savjetnikom za razvoj i obnovu Vukovara. Svih devet godina gvardijanata u Vukovaru izgrađuje riječju i djelom Vukovarsku školu nenasilnog mira. Član je Društva hrvatskih književnika. Do danas je objavio sedam autorskih naslova. Svoje literarne i znanstvene radove objavljuje u časopisima u Hrvatskoj i inozemstvu, a nastupima u hrvatskim i internacionalnim medijima i stručnim predavanjima širi istinu o Hrvatskoj i zauzima se za njezin međunarodni ugled te za zaštitu prava branitelja i njihovih obitelji i drugih povratnika. Za svoj rad za mir i pravdu u Europi i svijetu odlikovan je 1990. Zlatnim križem od Međunarodne federacije savezničkih veterana sa sjedištem u Ženevi. Nositelj je više odličja te po majčinoj strani nasljednik loze hrvatske kraljevske obitelji Zapolya: Magnus Princeps R.C.S. et D. (Regni Croatiae, Slavoniae et Dalmatiae). Utemeljio je „Hrvatsko plemićko bratstvo Kralj Ivan Zapolya“ sa sjedištem u Salzburgu. Od 2008. župnik je Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu i Refernet za sve strane kršćanske zajednice u nadbiskupiji Salzburg. Godine 2013. imenovan je Duhovnim savjetnikom u nadbiskupiji Salzburg.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Ključne riječi:
p. zlatko špehar Tuga Tarle
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja