Budi dio naše mreže

SUBOTA 07:30 Melem milosrđa ozdravlja naše dubine

/ hkr

Pripremio: fra Ljubomir Šimunović,  voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu

 

ČITANJA:

Hoš 6,1-6;

Ps 51,3-4.18-21b;

Lk 18,9-14

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Nekima koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge podcjenjivahu, reče Isus ovu prispodobu. »Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: ‘Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili — kao ovaj carinik. Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.’ A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: ‘Bože, milostiv budi meni grešniku!’ Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen.«

 

Dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija, hvaljen Isus i Marija!

U korizmenom vremenu uvijek iznova čujemo poziv na obraćenje, povratak Bogu, izlazak iz grijeha, ulazak u slobodu, činjenje dobra. U današnjem Evanđelju Isus donosi sliku farizeja i carinika, farizeja koji osuđuje, prosuđuje, prenaglašava svoju dobrotu, istovremeno osuđujući carinika, javnoga grešnika, koji se usrdno moljaše. Napast suda nešto je s čim se i mi susrećemo u svom svagdanu. Puno smo brži u osudi drugih nego sebe samih. Lakše vidimo tuđe, nego svoje grijehe. Lakše zapažamo mrlju na tuđoj košulji nego činjenicu da je naša košulja zrela za pranje. Otrov suda truje naše postojanje. Melem milosrđa ozdravlja naše dubine. Poniznošću ulazimo u istinu, istinu Božje ljubavi, Božje nježnosti i Božjeg milosrđa. Bog je dobar, Bog nas ljubi i onda kad smo slabi, i onda kad priznajemo da smo grešni i onda kad u skrušenosti i skršenosti srca tražimo Njegovu blizinu. Poniznost uvodi u istinu, istinu Božje blizine. Poniznošću otvaramo Božji zagrljaj, Božji dlan, Božju ispruženu ruku.

Gospodine Isuse, oslobodi nas napasti prosuđivanja, suđenja i osuđivanja. Blagoslovi nas poniznošću, ozdravi nas svojim milosrđem. Za to molimo Tebe, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja