Budi dio naše mreže

Što znači 'biti poput djeteta'?

Djetinje držanje pred Bogom, prihvaćanje kraljevstva Božjega kao dijete znači vjernički poslušno prihvaćanje Isusove radosne vijesti, priklanjanje djeci koja su baštinici kraljevstva Božjega, ozbiljno uzimanje u obzir djece u njihovu pozivu na spasenjem upućivanje u život zajednice i molitva za djecu koju je Isus ljubio, sve su to Isusove poruke nama, Crkvi danas. Riječ Božju tumači vlč. Danijel Crnić.

/ sd

ČITANJA:

Jš 24,14-29;

Ps 16,1-2a.5.7-8.11;

Mt 19,13-15

 

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Doniješe Isusu dječicu da na njih stavi ruke i pomoli se. A učenici im branili. Nato će im Isus: »Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!« I položi ruke na njih pa krene odande.

 

Smijemo tvrditi da barem slijedeći logiku Matejeva evanđelja Isus obećava djeci sudjelovanje u budućem kraljevstvu Božjem, slično kao siromašnima, poniznima, proganjanima. Isusove riječi su prve koje su predane u prvoj Crkvi i one za nju postaju obvezujući smjerokaz. Ovdje Isus dječje ponašanje označava kao uzor za sve koji teže za kraljevstvom Božjim. Za Isusa dijete je simbol za jednostavne ljude koji Isusove riječi s vjerom prihvaćaju. Bez zlobe, otvoreno i s povjerenjem, nadasve vjernički poslušno prihvatiti Isusovu poruku o kraljevstvu Božjem i samim time Božju ponudu spasenja. Dijete svome ocu govori ‘ABBA’ s dječjom prostodušnošću i pouzdanjem, i upravo to moraju učiti i shvatiti i prihvatiti oni koji žele ući u Kraljevstvo Božje. Isus je svoje riječi uvijek crpio iz svoga osobnog odnosa prema Nebeskome Ocu, te je od učenika zahtijevao spram Oca onaj stav kojega je sam prvi živio. Isus želi da se djeci ne zabranjuje doći k njemu, jer takvima pripada Kraljevstvo Božje. On im obećava spasenje, oni pripadaju spasenjskoj zajednici.

Prva Crkva i tu je Isusove riječi uzela kao svoj nedvosmisleni i jasni smjerokaz te je već veoma rano shvatila da su i mala djeca potpuni članovi zajednice te da će zadobiti Kraljevstvo Božje kao odrasli kršćani. U prilog tome govori i praksa primanja u kršćansku zajednicu po krštenju cijelih obitelji i kućnih zajednica. Dovoljno je vidjeti kako je prva Crkva htjela riješiti svoje probleme u svjetlu Isusovih riječi.

Djetinje držanje pred Bogom, prihvaćanje kraljevstva Božjega kao dijete znači vjernički poslušno prihvaćanje Isusove radosne vijesti, priklanjanje djeci koja su baštinici kraljevstva Božjega, ozbiljno uzimanje u obzir djece u njihovu pozivu na spasenjem upućivanje u život zajednice i molitva za djecu koju je Isus ljubio, sve su to Isusove poruke nama, Crkvi danas.

Predragi vjernici, slušatelji Hrvatskoga katoličkog radija, budimo kao djeca, dopustimo si biti malenima, služimo jedni drugima u obitelji u župnoj zajednici, bez uzvisivanja i ohole taštine, budimo poput djeteta koje upravo zbog svoje malenosti i nezaštićenosti zaslužuje Isusovu pažnju, blizinu zaštitu i ljubav.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja