Budi dio naše mreže

Što nam poručuje prispodoba o svjetiljci?

Isus nas u ovoj prispodobi želi upozoriti na čist hod u slobodi, osluškivanje, budnost, na stalnu borbu, jer život je borba, a čovjek je biće koje sluša, govori i osjeća. Riječ Božju tumači s. Augustina Barišić.

/ sd

ČITANJA:

Heb 10,19-25

Ps 24

Mk 4,21-25

U spoznavanju Boga samo svjetlom razuma nailazimo na mnoge poteškoće. Zato je Bog čovjeka htio prosvijetliti svojom objavom istine, ćudorednih i vjerskih istina koje možemo bez poteškoća spoznati čvrstom sigurnošću i bez primjesa ikakve zablude. A Matej evanđelist pred nas stavlja prispodobu o svjetiljci, kroz koju djeluje mudrost Božja. Zato Isus i upućuje sljedeće pitanje mnoštvu. ‘Unosi li se svjetiljka da se pod sud stavi ili pod postelju?’

I sam daje odgovor, ‘Zar ne da se stavi na svijećnjak?’ I nastavlja, ništa nije zastrto, osim zato da se očituje i ništa skriveno, da ne dođe na vidjelo. I opet nastavlja pitanjem ‘Ima li tko uši da čuje, neka čuje’. Dakle Isus, polazi od stvorenja, čovjeka, ljudske osobe, jer čovjek svojim razumom može spoznati Boga i usvojiti ga kao svoj izvor i svrhu svemira kao najviše dobro, istinu i beskrajnu ljepotu.

Isus Krist je realan čovjek, on je i stvaran Bog. Upravo zato danas i nas u ovoj prispodobi želi upozoriti na čist hod u slobodi, osluškivanje, budnost, na stalnu borbu, jer život je borba, a čovjek je biće koje sluša, govori i osjeća. Svaki čovjek ima riječ koja se pretvara u govor, a govor oslikava posudu iz čijih dubina se iznosi bogatstvo srca. I ono što si ti, tvoje dubine, čisto oko, bogatstvo srca, baš to daruješ drugima u komunikaciji, pri susretu, jer si bogat i slobodno smijem reći; Bog je u tebi i s tobom. On kroz tebe svijetli i ti si svjetlost svijeta, ti si svjetiljka koja svijetli na svijećnjaku tvoga života.

Bog je za tebe…On je i u tvojoj želji za slobodom, životom, zato želi istinski život i imat ćeš Boga. Jer mjerom kojom budeš mjerio i vrednovao svoj život na dobro, i tebi će istom mjerom biti uzvraćeno. Neka ova prispodoba i tebe dovede bliže Bogu. Stani danas pred Boga i budi svjetiljka, pokušaj čuti Njegov glas i Njegov zov u svojoj dubini, jer On reče; ‘Onomu koji ima dat će se, a onomu koji nema oduzet će se i ono što ima.’ Amen. Aleluja!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja