Budi dio naše mreže

Što nam je činiti da baštinimo život vječni?

Osluškujući Božji glas u nama koji nas upućuje na dobrotu i ljubav zasigurno koračamo dobrim putem. Bog nam pristupa po našim bližnjima, želi da ga u njima prepoznajemo. Riječ Božju tumači vlč. Luka Ćosić.

/ sd

ČITANJA:

od dana: Jon 1,1 – 2,1.11;

Otpj. pj.: Jon 2,2-5.8;

Lk 10,25-37

 

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: »Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?« A on mu reče: »U Zakonu što piše? Kako čitaš?« Odgovori mu onaj: »Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!« Reče mu na to Isus: »Pravo si odgovorio: To čini i živjet ćeš.«

Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: »A tko je moj bližnji?« Isus prihvati i reče: »Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ‘Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.’«

»Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu što je upao među razbojnike?« On odgovori: »Onaj koji mu iskaza milosrđe.« Nato mu reče Isus: »Idi pa i ti čini tako!«

 

Pitanje koje postavlja ovaj zakonoznanac vrlo je ozbiljno, zaokuplja svakoga čovjeka i teško se može na ovo pitanje jednoznačno i precizno odgovoriti. Što mi je činiti da život vječni baštinim? Svatko je od nas Bogotražitelj koji u svojem životu traži tragove Božje prisutnosti, iako mnogi često na krivim mjestima. Kada živimo ispunjen svoj život, kada smo u skladu sa svojom stvorenošću i svime što nam Bog daje. Kada odgovaramo na njegov poziv onda koračamo za odgovorom na ovo pitanje na koje nam nitko ne može odgovoriti.

Što nam je činiti pitanje je koje usmjeravamo Bogu. Osluškivati Boga u svojem životu temeljni je put. Slušati zapovjedi koje nam daje staza koja nas vodi ovom temeljnom pitanju i odgovoru na temeljno pitanje našega života. Što mi je činiti da ostvarim svoj život te da po toj ostvarenosti život vječni baštinim? Temelj zakona i osluškivanja Božjega glasa u nama je ljubav koja nam omogućuje nadilaziti vlastite sposobnosti. Sav svijet je od Boga stvoren i od Boga željen projekt. U svemu i svima krije se skroviti smiješak tvojega Stvoritelja kojega trebaš prepoznavati. U svakome od nas postoji osjećaj za ljubav, za dobro, za lijepo. Zakonoznanac dobro poznaje zakon, svjestan je da ga se može svesti na ljubav prema Bogu i bližnjemu, no ipak čini mu se to posve neuhvatljivo, želi da Isus to ipak malo ograniči kako bi izvršenje tog zakona bilo uhvatljivije.

Isus mu izriče prispodobu koja ga posve razoružava. Pored unesrećenog, nepoznatog čovjeka prolaze svećenik, pa kasnije i levita. I prvi i drugi poznaju Zakon, znaju što treba vršiti kako bi se život vječni baštinilo, no oni se radije zadržavaju na izvršavanju nekakvih obrednih, vanjskih zakona koji nikako nemaju smisla ako se duša zakona ne poštiva a to je Bog i bližnji. Ovome unesrećenom pristupa Samarijanac koji u očima Židova nema baš neku kvalitetu, on je grešnik, nije prihvaćen od židovskog naroda. I upravo on, iako možda ne poznaje, niti se opterećuje nekim pojedinostima Zakona vrši ono što je u središtu Zakona, vrši djelo ljubavi koje očituje onda puninu Zakona. Na koncu mu Isus govori. Idi i ti čini tako. Na temeljno pitanje koje smo si na početku postavili možda nećemo vrlo lako odgovoriti, no osluškujući Božji glas u nama koji nas upućuje na dobrotu i ljubav zasigurno koračamo dobrim putem. Bog nam pristupa po našim bližnjima, želi da ga u njima prepoznajemo.

Blažena Djevica Marija, majka svih ljudi i Kraljica sv. krunice dala nam je moćno oruđe po kojemu možemo razmatrati središnje događaje spasenja. Ona nas najbolje upućuje gdje nam je tražiti odgovore na temeljna pitanja života. Ona majčinskom brigom posreduje, prati i želi svako svoje dijete dovesti do svojega sina te pomoći odgovoriti na temeljno pitanje života kako bi svatko ostvario puninu ljudskosti te život vječni baštinio. Marija je primila glas Božje riječi u svojem životu te se iz ljubavi prema svim ljudima učinila prvim plodom otkupljenja. U njoj nam sjaji svetost koju nam je svima Bog po stvaranju namijenio. Idi i ti čini tako!!

Vlč. Luka Ćosić, župni vikar župe Bezgrješnog začeća BDM u Valpovu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja