Budi dio naše mreže

Što je Crkva i tko je kršćanin?

Svaki se kršćanin pronalazi u Petrovoj vjeroispovijesti... ljubimo Isusa i ljubimo svoju Crkvu jer ona je naša velika obitelj. Riječ Božju tumači vlč. Danijel Crnić.

/ sd

ČITANJA:

1Pt 5,1-4;

Ps 23,1-6;

Mt 16,13-19

Tekst evanđelja:

Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove upita učenike: „Što govore ljudi , tko je Sin Čovječji?“ Oni rekoše: „Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka“. Kaže im: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ Šimun petar prihvati i reče: „Ti si Krist, Pomazanik, Sin Boga živoga.“ Nato će njemu Isus: „Blago tebi Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: „Ti si Petar Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima. Tada zaprijeti učenicima neka nikome ne reknu da je on Krist.

Ovaj evanđeoski odlomak govori nam što je Crkva i tko je kršćanin. Kršćanin je čovjek koji sebe razumije polazeći od Isusa. Svaki se kršćanin pronalazi u Petrovoj vjeroispovijesti. Isus u današnjem odlomku Petru uzvraća veoma otmjeno: Petar identificira Isusa – Isus identificira Petra i to s obzirom na Crkvu. Današnji je evanđeoski prizor nekako u središtu Matejeva evanđelja, poput osovine. Isus svoje učenike stavlja pred odlučno pitanje, ne poglavito da sazna što se o njemu govori, nego ponajprije da im pruži prigodu da si i sami postave to isto pitanje, da sami sa sobom raščiste tko je Isus. Istupa Petar, i progovara, čini se ne samo u svoje ime, nego i u ime dvanaestorice. Petar zapravo prorokuje, odnosno govori u Božje ime. Matej iz duhovskog iskustva, te iz žive vjere svoje zajednice Petru u usta stavlja riječi: „Isus je Sin Boga živoga“. Za Mateja je Isus uistinu Gospodin-Gospodar i Učitelj, dostojan da mu se čovjek sav povjeri i preda. Isus, kako nam donosi Matejeva verzija, Petru uzvraća iz punine svoga mesijanstva i božanstva. Crkva koju povjerava Petru, je Njegova ljubljena Zaručnica. Svaki kršćanin zna da je uključen u to tijelo Crkve, koja je zapravo produženi Krist. Isus Petru mijenja ime, a novo ime u Bibliji znači i novu službu važnu za tijek Božje povijesti spasenja. Uz novo ime Isus daje i nove ovlasti i opunomoćenja. Isusova riječ da Crkvu ni vrata paklena neće nadvladati odnosi se na puninu života, božanskoga života, što će ga on kao Uskrsli darovati svojoj Crkvi i po Crkvi svakome svome spašeniku. Bez obzira na Petra i njegovu od Isusa povjerenu službu, Isus uvijek ostaje i jedini kamen temeljac i Ključ i Ključar, on je jedini otkupitelj i Odrešitelj, i jedini Živi i po svome i Očevu Duhu životvorac.

Dragi slušatelji Hrvatskoga katoličkoga radija, ljubimo Isusa i ljubimo svoju Crkvu jer ona je naša velika obitelj, iz nje smo potekli, u njoj smo kršteni, u njoj rastemo i primamo sakramente, ta sredstva spasenja, u toj istoj materi Crkvi se i pripremamo za vječnost.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja