Budi dio naše mreže

SRIJEDA 20:00 Gostuje povjesničar Ivica Lučić

U emisiji "Živa veza" u srijedu, 10. veljače, gostuje povjesničar Ivica Lučić koji radi na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu u zvanju znanstvenog savjetnika. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predaje povijest dvadesetoga stoljeća. Nositelj je znanstveno-nastavnih zvanja – izvanrednog, odnosno redovitog profesora.

/ mp

Ivica Lučić rođen je 12. svibnja 1962. u Ljubuškom, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1989. na Pravnom fakultetu u Mostaru. Magistrirao je i doktorirao na Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radi na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu u zvanju znanstvenog savjetnika. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predaje povijest dvadesetoga stoljeća. Nositelj je znanstveno-nastavnih zvanja – izvanrednog, odnosno redovitog profesora. Autor je knjiga Uzroci rata, Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992.Vukovarska bolnica – svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka i Od vila ilirskih do Bijeloga puta – stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti. Uredio je zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa Hum i Hercegovina kroz povijest kao i zbornik dokumenata Godina sukoba, 1993., treća od šest knjiga korespondencije Franje Tuđmana. Autor je oko pedeset znanstvenih i stručnih radova u više zbornika i časopisa. Održao je niz predavanja i sudjelovao je na više znanstvenih skupova, okruglih stolova i tribina u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba i Državne nagrade za znanost za 2017. godinu.

Aktivno je sudjelovao u obrani RH i BiH. Stekao je čin stožernoga brigadira, odnosno brigadnog generala Hrvatske vojske (HV) i čin general-bojnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO). Odlikovan je s pet državnih odličja Republike Hrvatske, dodijeljene su mu dvije spomenice, pet medalja i dvije plakete za zasluge u Domovinskom ratu. Bavio se i politikom: dva puta je biran u Skupštinu BiH, bio je savjetnik za unutarnju politiku u Predsjedništvu BiH. Obnašao je dužnost pomoćnika ravnatelja Hrvatske izvještajne službe (HIS) RH. Bio je vanjski član Odbora za Hrvate izvan RH i član Programskoga vijeća HRT-a te član Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima na razdoblje od jedne godine.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Ključne riječi:
Ivica Lučić Tuga Tarle
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja