Budi dio naše mreže

SRIJEDA 20:00 Gostuje pisac i sudionik Domovinskog rata Nikola Štedul

U emisiji "Živa veza" u srijedu, 14. travnja, gostuje pisac i sudionik Domovinskog rata, jedan je od najzaslužnijih boraca za slobodnu Hrvatsku i jedan od rijetkih hrvatskih emigranata koji je preživio atentat UDBE Nikola Štedul.

/ mp

Nikola Štedul rođen je 1937. u Rešetarevu kraj Karlovca, izučeni limar i vodoinstalater, diplomirani politolog i filozof, hrvatski politički emigrant od 1956. do 1991. u Australiji, Njemačkoj i Škotskoj, pisac i sudionik Domovinskog rata, jedan je od najzaslužnijih boraca za slobodnu Hrvatsku i jedan od rijetkih hrvatskih emigranata koji je preživio atentat UDBE.

Štedul se školovao u Novigradu na Dobri i u Dugoj Resi, a u Varaždinu je završio zanatsku školu. Školovanje je nastavio u emigraciji i okončao ga diplomom na sveučilištu University of Dundee u Škotskoj. U emigraciji se bavio građanskim poslovima i poduzetništvom, ali je najveći dio svoje životne energije, sposobnosti i žara posvetio političkoj borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske. Osim aktivizma u hrvatskom iseljeničkom tisku i periodici, napisao je zajedno sa suprugom, Škotkinjom Shirley Helen Štedul, roman Križar ili Duh slobode posvećen Bleiburgu i hrvatskoj političkoj emigraciji. Knjiga je tiskana u Americi na engleskom jeziku, a 2013. objavljena je u prijevodu na hrvatski u izdanju Naklade Pavičić. Godine 1981. Štedul osniva u Švedskoj Hrvatski državotvorni pokret (HDP) i postaje njegov predsjednik, zbog čega se našao na meti za likvidacije jugoslavenske tajne službe. Godine 1988., na desetu obljetnicu ubojstva Brune Bušića, na Štedula je pred njegovom kućom u Škotskoj izvršio neuspjeli atentat ubojica Vinko Sindičić, koji je uhićen i pred škotskim sudom osuđen na 15 godina zatvora.

Nikola Štedul se oporavio od prostrjelnih rana te se u srpnju 1991. s obitelji vratio u Hrvatsku da bi se stavio na raspolaganje Ministarstvu obrane u radu na obrani i oslobođenju Domovine. Godine 2016. od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović odlikovan je Redom Stjepana Radića. Nakon Domovinskog rata 1998. osniva u Zagrebu Nacionalnu domovinsku stranku da bi četiri godine kasnije posve napustio politiku. U nedavno objavljenoj knjizi Nikola Štedul “U službi savjesti”, koju je objavila Naklada Pavičić, progovara o poznatim i nepoznatim detaljima svoga iseljeničkog života, o iskušenjima, predanom radu i borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Ključne riječi:
Nikola Štedu Tuga Tarle
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja