Budi dio naše mreže

SRIJEDA 20:00 Gostuje Diana Vukušić

U emisiji "Živa veza" u srijedu, 10. ožujka, gostuje društvena aktivistica u hrvatskoj zajednici u Švedskoj Diana Vukušić.

/ mp

Diana Vukušić društvena je aktivistica u hrvatskoj zajednici u Švedskoj. Rođena je u 20. siječnja 1969. u Göteborgu. Podrijetlom je iz Dalmacije (otac Dinko iz općine Šestanovac, a majka Mira iz Doca Donjega, općina Omiš). Roditelji su emigrirali zbog političkih i ekonomskih razloga. Otac je stigao u Švedsku preko izbjegličkog logora u Italiji 1957. godine gdje je upoznao buduću suprugu i osnovao s njom obitelj.

Vukušić se školovala u Švedskoj, završila je Ekonomski fakultet u Göteborgu te se zaposlila u odsjeku švedskog Ministarstva pravosuđa, u Zavodu za kazneno-popravne mjere kao financijski savjetnik (kontrolor). Od najranijeg djetinjstva Vukušić je bila redovita i aktivna članica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga u gradu Göteborgu – najprije u dječjoj folklornoj sekciji Hrvatskoga društva Katarina Zrinski koje je osnovano 1968. godine, a u mladenačkim godinama u društvu Velebit gdje je izabrana za tajnicu te je na toj dužnosti provela punih 16 godina, sve do 2005. godine. Hrvatsko društvo Velebit 2024. godine obilježit će 60-u obljetnicu djelovanja u Švedskoj. Bila je izabrana i na poziciju tajnice u upravi krovne organizacije Saveza hrvatskih društava u Švedskoj. I na toj je poziciji djelovala od 1989. do 2000. godine. Kratko vrijeme bila je i nacionalne dopredsjednice MHDZ-a, zadužena za koordinacije u iseljeništvu. Vukušić je bila i glavna rizničarka Hrvatskog Svjetskog kongresa i (1992.-1994.), a godine 2001. izabrana je za predsjednicu ove krovne organizacije i obnaša tu dužnost do danas. Zahvaljujući aktivnom djelovanju u hrvatskoj zajednici u Švedskoj na čelnim mjestima hrvatskih udruga, izabrana je za predstavnicu hrvatskih doseljenika u Savjetu švedske Vlade za ravnopravnost i integraciju te je i glasnogovornica Savjeta u medijima.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Ključne riječi:
Diana Vukušić Tuga Tarle
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja