Budi dio naše mreže

SRIJEDA 18:00 Dr. Vlasta Vučevac o palijativnoj skrbi

Što je palijativna skrb? Tko je sve obuhvaćen palijativnom skrbi – tko su bolesnici kojima je potrebna palijativna skrb? Gdje se sve palijativna skrb provodi i na koji način? Kome se treba obratiti da bismo ušli u sastav Palijativne skrbi? Tko su stručnjaci koji pružaju palijativnu skrb? Postoje li volonteri u sustavu palijativne skrbi i na koji način se postaje volonterom? Što je hospicij? Obuhvaća li palijativna skrb i proces žalovanja? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo potražiti odgovor uz pomoć naše gošće dr. Vlaste Vučevac, predsjednice Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora. Urednica emisije je Snježana Kirinić Grubić.

/ skg

“Imam 82 godine, imam 4 djece, 11 unučadi, 2 praunuka i sobu od 12 kvadrata.

Nemam više ni dom ni drage stvari, ali imam nekoga tko će mi pospremiti sobu, pripremiti hranu i posteljinu, izmjeriti mi tlak i izvagati me.

Nemam više smijeha svojih unuka, ne vidim ih kako rastu, grle se i svađaju. Neki mi dolaze svakih 15 dana, neki svaka tri-četiri mjeseca, a neki nikad.

Više ne radim zimnicu, ne pečem kolače, niti okopavam vrt. Još uvijek imam hobije i volim čitati, no brzo me oči zabole.

Ne znam koliko još vremena, ali moram se naviknuti na ovu samoću. Ovdje u domu vodim rad u grupi i pomažem onima kojima je gore od mene koliko god mogu. Još do nedavno sam glasno čitala jednoj nepokretnoj susjedi u sobi do mene, nekad smo i zajedno pjevale, ali umrla je neki dan.

Kažu da je život sve duži. Čemu? Kad sam sama, mogu pogledati fotografije svoje obitelji i uspomene koje sam ponijela iz kuće. I to je sve.

Nadam se da će sljedeće generacije shvatiti da se obitelji rađaju da bi imale budućnost (s djecom) i da djeca neće zaboraviti na obitelj ni u starosti. Molim vas, nemojte ovo pokazati mojoj djeci.

Voli vas baka Marija.”

Ovim pismom jedne bake Marije iz staračkog doma potičemo sve nas – budimo uho koje ima strpljenja slušati svoje stare roditelje, ruka uvijek spremna pružiti pomoć i imajmo srca za nemoćne.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja