Budi dio naše mreže

SRIJEDA 07:30 Put izlaska iz ropstva

/ hkr

Pripremio:  fra Ljubomir Šimunović, voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu

 

ČITANJA:

Pnz 4,1.5-9; 

Pnz 4,1.5-9; 

Mt 5,17-19

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego dopuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.«

 

Dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija, hvaljen Isus i Marija!

U srcu smo svetog korizmenog vremena kojega nam Bog preko Crkve daje kao milosnu prigodu za obraćenje, povratak Bogu, izlazak iz ropstva grijeha, ulazak u slobodu ljubljene Božje djece. U današnjem Evanđelju Isus nas podsjeća kako je došao dopuniti, a ne dokinuti. Ponekad smo u napasti odsjeći dio svog puta, svoje povijesti, ali isto tako u napasti smo otkinuti osobe, događaje, situacije. Bog nije onaj koji otkida, Bog je onaj koji dopunjuje. Sveto Pismo je puno situacija u kojima Bog stvari okreće na dobro. Isus nastavlja kako je vršenje Njegovih zapovijedi i učenje drugih put u blagoslov. Božje zapovijedi doživljavamo kao zapreke na putu ostvarivanja naše osobne sreće. Božje zapovijedi uvijek čuvaju određenu vrednotu. Nismo slobodni kad griješimo. Slobodni smo kad ne griješimo. „Svaki grijeh,“ kao što je rekao pokojni profesor Ivančić, „puno obećaje, malo daje, ali sve oduzima.“ U grijehu se ne uživa, u grijehu se trpi. Samo vršeći Božje zapovijedi ulazimo u puninu Božje blizine, kupamo se u Božjoj ljubavi, Božjoj nježnosti, Božjem milosrđu. Korizma nam dolazi u pomoć, kako bismo oslobođeni tereta grijeha mogli u radosti djece Božje u miru hoditi kroz svoje dane.

Gospodine Isuse, oprosti nam na svim onim situacijama u kojima smo dokidali sebe, druge, na svemu onome od čega smo bježali i što nismo u životu prihvaćali, a u svemu si bio Ti s nama. Nauči nas da imamo ljubavi za Boga, jedni za druge, ali i za sebe same. Nauči nas vršiti volju Tvoga oca. Pomozi nam da živimo po Njegovim zapovijedima. Blagoslovi nas u svemu. Za to molimo Tebe, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja