Budi dio naše mreže

Prijateljstvo s Isusom nadilazi naša ljudska prijateljstva

Krist svojom božanskom ljubavlju i ljudskom pojavom u svakomu koji ga prihvaća vjerom i ljubi čistim srcem uspostavlja otajstveno zajedništvo i mistično jedinstvo za kojim čezne svako ljudsko srce, jer je u nas ta čežnja položena od samog Stvoritelja. Riječ Božju tumači fra Goran Malenica.

/ sd

ČITANJA:

od dana: Br 20,1-13;

Ps 95,1-2.6-9;

Mt 16,13-23

 

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita svoje učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili neki od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist — Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus njemu reče: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: »Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.« Tada zaprijeti učenicima neka nikome ne reknu da je on Krist.

Otada poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne. Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: »Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!« Isus se okrene i reče Petru: »Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!«

 

Hvaljen Isus i Marija! Dragi slušatelji Hrvatskog Katoličkog radija!

U istom odlomku današnjeg Evanđelja apostol Petar će od Isusa primiti i pohvalu i pokudu. Istinski prijatelj će u svome prijatelju prepoznati ono svako dobro, krepost i plemenitost i to vrednovati i pohvaliti jer su i te kvalitete prijatelja doprinijele napretku i rastu prijateljstva. Jednako će svaki istinski prijatelj iz odgovorne ljubavi koja je zahtjevna poput Kristove ljubavi, prepoznati mane i grijeh, te iz ljubavi koja nije ravnodušna, uputiti bratsku opomenu prijatelju s jedne strane, ali jednako tako i primiti bratsku opomenu s druge strane.

Ipak Isusovo prijateljstvo nadilazi naša ljudska prijateljstva, ali ih u isto vrijeme prožima, jer je on Krist. Krist svojom božanskom ljubavlju i ljudskom pojavom u svakomu koji ga prihvaća vjerom i ljubi čistim srcem uspostavlja otajstveno zajedništvo i mistično jedinstvo za kojim čezne svako ljudsko srce, jer je u nas ta čežnja položena od samog Stvoritelja.

Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist — Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus njemu reče: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima.« Ova Petrova vjeroispovijest, izričaj je vjere da je Isus Mesija i Sin Božji. Djelo je to Oca nebeskom u Petru, jer je Petru na pameti ono što je Božje, a ne ljudsko. Stoga će u prijateljevanju s Isusom Kristom, Šimun sve više postajati i sazrijevati u Petra. Taj čovjek kao razlomak, Šimun; stari čovjek kojemu je na pameti što je ljudsko i Petar; novi čovjek kojemu je na pameti ono što je Božje, a to smo ti i ja. Treba da u prijateljevanju s Isus Kristom, poput Sv. Dominika čiji danas spomen slavimo uzrastemo do cjelovitosti istine o Kristu i samima sebi. Na to nas i potiče apostol koji je od Savla postao Pavao: da „prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove.“ (Ef 4,13)

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja