Budi dio naše mreže

PONEDJELJAK 21:00 Gostuje Ane Stražičić Rodriguez

Emisija o iseljeništvu, hrvatskoj zajednici u tuđini i inozemnoj pastvi u kojoj se obrađuju i objavljuju osvrti i prilozi o Hrvatima izvan domovine i povratnicima. Urednica je prof. Tuga Tarle, hrvatska diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture, osnivačica i prva voditeljica humanitarne udruge Zaklada DORA te književnica.

/ hkr

Gošća emisije je Ane Stražičić Rodriguez, znana kao “Ane Mljećka”. Iako već četrdeset godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, njen osjećaj ljubavi prema domovini svakim je danom sve snažniji. U Sjedinjene Američke Države došla 80-ih godina prošlog stoljeća u porazi za osobnom slobodom. U braku je s Portorikancem Luisom s kojim ima kćer Michelle Ramonitu i sina Alberta Iliju koji ponosno nose prezimena oba roditelja.

Trenutno obitelj živi u gradu Mahwah, u New Jerseyju. Ane je po zanimanju kuharica, a radila je u školskoj kafeteriji u školi koju su pohađala i njena djeca. Često je aktivna u organizaciji događaja koji okupe Hrvate u New Yorku s ciljem promoviranja Mljeta, Dubrovnika, Hrvatske ili u prikupljanju humanitarne pomoći, a pomaže i na druge načine kojima je njeno iskustvo i pomoć potrebna.

Posebno mjesto u njenom srcu zauzima Festa sv. Vlaha. U SAD-u organiziraju je tri kluba – Klub Dubrovnik u New Yorku, istoimeni klub u Chicagu te Libertas Foundation u Los Angelesu i San Franciscu, u Watsonvilleu gdje živi najviše Dubrovčana.

Redovita je suradnica Hrvatskog centra u New Yorku. Promotorica hrvatskih običaja i kulture, humanitarka, odlična kuharica, autorica hrvatske kuharice o zdravoj mediteranskoj ishrani, aktivistica u hrvatskoj zajednici i katoličkoj crkvi, Ane punim plućima živi na dva kraja svijeta – Hrvatskoj i Americi. U tome joj puno znači odlična suradnja s radio postajom Glas slobodne Hrvatske, jedinim hrvatskim radijem na istočnoj obali Amerike koji djeluje preko 50 godina i čiji je cilj obraniti hrvatsku pravicu i očuvati hrvatski jezik, šireći istinu i pozitivnu riječ.

Ane je ponosna dobitnica nagrade ‘Utjecajne hrvatske žene 2020. godine’ za promoviranje hrvatske kulturne baštine u svijetu te nagrade Hrvatskog svjetskog kongresa USA za promoviranje Hrvatske i međunarodno promoviranje Mljeta i hrvatskih otoka te hrvatske kulturne baštine.

Ključne riječi:
Živa veza
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja