Budi dio naše mreže

PETAK 11:15 Kulturni biseri Hrvatske: upoznajte svjetsku baštinu nama nadohvat ruke

Kroz ciklus od 10 emisija pod nazivom “Kulturni biseri Hrvatske” HKR predstavlja dobra Republike Hrvatske na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine. Na Popisu se nalazi 1121 dobro iz cijeloga svijeta, a u Hrvatskoj ih je čak deset. Riječ je o lokalitetima jedinstvene vrijednosti i ljepote. Uz HKR upoznajte svjetsku zaštićenu baštinu nama nadohvat ruke!

/ kv

Svakoga petka u 11.15 upoznajte s nama jedinstvene lokalitete i prirodne krajolike koji su prepoznati kao svjetska baština. Svi su čuli za stare gradske jezgre Splita i Dubrovnika, koji su najposjećenije UNESCO-ove lokacije na ovom popisu, ali kroz „Kulturne bisere Hrvatske” upoznat ćete još puno drugih mjesta koje svakako vrijedi posjetiti.

Foto: Milan Šabić / PIXSELL

Od Eufrazijeve bazilike u Poreču, koja je jedan od najljepših sačuvanih spomenika bizantske umjetnosti na Sredozemlju, preko srednjovjekovnih zagonetnih stećaka na jugu zemlje do zaštićenog kulturnog krajolika Starogradsko polje na Hvaru. Katedrala svetog Jakova u Šibeniku, povijesna jezgra Trogira te obrambeni sustav grada Zadra i tvrđava svetog Nikole u Šibeniku mjesta su na koja s pravom možemo biti ponosni.

Šibenska tvrđava sv. Nikole / Foto: Duško Jaramaz / PIXSELL

Plitvička jezera svima su već dobro poznat prirodni krajolik, ali možda je manje poznata činjenica da naši nacionalni parkovi Sjeverni Velebit i Paklenica čuvaju iskonske bukove šume Karpata. Uvrštavanje ovih dobara na Popis svjetske baštine potvrda je da se prirodnim ljepotama Hrvatske upravlja na najbolji mogući način u cilju zaštite za buduće generacije i da je Hrvatska po bioraznolikosti i prirodnim ljepotama među najbogatijim europskim državama. Stoga budite uz HKR petkom u 11.15 i upoznajte svjetsku zaštićenu baštinu nama nadohvat ruke.

Ključne riječi:
Kulturni biseri Hrvatske
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja